Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Torta Bogyóval és Babócával


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kicsi-lány, akinek a harmadik születésnapját szerettem volna feldobni egy csodás tortával, a kedvenc meseszereplőivel: Bógyóval és Babócával!
Sajnos nem igazán ismertem eddig ezeket a figurákat, vagy egyáltalán, hogy miről is szól, mert nincs a közvetlen közelemben ilyen korú kisgyerek, akitől tanulhattam volna.
Így tehát megnéztem a neten egy pár részt, hogy inspirálódjak.
Nagyon aranyos volt az a rész, amikor az egyik kis csodalénynek születésnapja volt és az volt minden vágya, hogy lecsúszhasson egy szivárványról, a kis barátja pedig épített neki egy szivárványcsúszdát!
Rögtön elindult az agyam, hogy miként is tudnám megvalósítani azt a csúszdát... 
Természetesen elkészítettem a fondant-t, majd a szivárvány színeire megszíneztem porételfestékkel.
Magának a kis bogaraknak az elkészítése nem okozott nagy problémát, hiszen eléggé gyerekrajz szerű a mese, így nem tartott hosszú ideig a megformázásuk.

Részlet a meséből: a szivárványcsúszdán csúszdáznak :)

Így sikerült fondantból :)

A torta töltésére pedig tejszínes mascarpone krémet készítettem, amit fehércsokival és keserű kakaóporral ízesítettem.
A piskóta is felemás volt, sima és kakaós rétegekből állt.
A torta külsejét kakaós krémmel vontam be, majd erre jött rá a zöld fondant füves rét gyanánt.




Egy szelet rét a nagy mezőből :)

Úgy hallottam, hogy nagy volt az öröm, remélem majd máskor is lesz lehetőségem ilyen kis aranyosságot készíteni valaki aranyosnak! :)


Tovább

After Eight torta

Ismét tortát sütöttem!
 Kedves barátnőmnek, Rékának 23. születésnapjára készítettem egy különleges tortát. Párja, Ádám adta az ötletet hogy After eight szerű legyen, mert az az egyik kedvenc csokija. Nagyon érdekes ízvilág ez a csoki-mentol keverék, kicsit aggódtam, hogy nem fog mindenkinek bejönni, de úgy gondoltam, hogy az ünnepeltnek sütöm a tortát, aki elvileg nagyon szereti, szóval nem lehet baj! :D

A torta alapja kakaós piskóta, amit étcsokival vontam be, majd egy mentolos vajkrém réteg és a mentolos csoki darabok választottak szét. Tetejét mentolos cukormázzal vontam be, az oldalára pedig a vajkrémből készítettem szép spirálos "rózsákat". És persze ami elmaradhatatlan az én tortáimról: Marcipán figura helyett én a Bullyland figurákat részesítem előnyben, így tehát most is ez díszítette. Gyönyörűséges kék ruhás Hamupipőke ült a tortán üvegcipellőben :)
Na és akkor jöjjön a recept: A piskótához a szokásos piskóta receptet használom, amit megtalálsz ITT.

Vajkrém:
  • 750 gr. vaj
  • 500 gr. porcukor
  • 1dl víz
  • 4db fekete HALLS cukorka
A vizet felforraltam, beledobtam a cukorkákat, folyamatos kevergetés mellet kivártam míg teljesen elolvadnak (VIGYÁZAT! HA FELETTE ÁLLUNK, FIGYELJÜNK, MERT NAGYON MENTOLOS, ÉS ESETLEG ELKEZDHETI CSÍPNI A SZEMÜNKET! De egyébként megfázásra, orrüregek és tüdőtisztításra teljesen alkalmas :D). Miután elolvadtak a cukorkák,  szoba-hőmérsékletű vajat a porcukorral és a mentolos cukorsziruppal robotgéppel jól kikevertem. Én még adtam hozzá egy pár csepp kék ételfestéket is, mert Hamupipőke ruhája is kék. A kész vajkrémet habzsákba töltöttem és hűtőbe tettem, amíg az étcsokiréteget elkészítettem.
  • 2 tábla étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
A csokit vízgőz felett megolvasztottam, és az olajat beletettem. Kihűlt piskótát kettévágtam, és megkentem a csokival, majd szépen lehűtöttem (én ilyenkor kiteszem az erkélyre, de persze most már melegebb van kint, szóval lehet a hűtő jobb ötlet, csak legyen benne elég hely :) ).



Következő lépésként a vajkrém körülbelül 1/3-ával megkentem a csokis piskótát, majd rá pakoltam az After eight csokikákat, nem muszáj az összeset, 10 db-ot használtam fel kb. 
Rá a csokis piskóta tető és vékonyan bevontam vajkrémmel, majd az oldalára szép vajkrém "rózsákat" próbáltam nyomni. Nekem sokat segített egy VIDEÓ, sőt igazából innen jött az ötlet is a vajkrém bevonatra. 
Végső, legutolsó lépésként a tetejére készítettem egy mignonhoz hasonló bevonatot, mert úgy gondoltam, hogy a vajkrémben lévő mentolos íz nem adja egészen vissza az After eight jellegzetes ízét. 

Tehát mentolos cukormáz:

  • 1-1,5 dl víz
  • 1csomag fekete HALLS cukorka
  • kb.: 300-350 gr. porcukor
  • kék ételfesték
Hasonló eljárással készül mint előzőleg, felfőztem a cukrokat, aztán fokozatosan adtam hozzá a porcukrot és egy pár csepp ételfestéket. Annyi porcukrot adtam hozzá, hogy egy sűrű selymes fényű, de még önthető állagú máz alakult ki. Rá öntöttem a tetejére középre, ha ügyesek vagyunk akkor hozzá sem kell nyúljunk simogatni, mert elterül szépen, de ha még sem így történik( ahogy például nekem sem...), akkor egy műanyag spatulával elegyengetjük.
Másnapig hűtőbe tettem, aztán tálalás előtt 15 perccel érdemes kivenni a hűtőből, mert különben nagyon nehéz felszeletelni. TAPASZTALATBÓL ÍROM!!! :D 

Nagyon úgy gondolom, hogy átnevezem a blogomat arra, hogy Sajátbőrömöntapasztaltam.blogspot.hu :D De talán még a koromra és kíváncsiságomra foghatom a dolgot!

Boldog szülinapot Réka!!! :)

 Az erőpróba: Vajon sikerül felvágni? :D

Most így a végén felsorolnám a tapasztalataimat ezzel a sütivel kapcsolatban:
  1. A sütőport mindenképpen a liszttel elkeverve tegyük csak a tojásokhoz, különben nem lesz finom.
  2. Mindig ellenőrizd le, hogy melegszik-e a sütő, nehogy akkor derüljön ki, hogy nem gyulladt be, amikor már a formában van a tészta és tennéd a sütőbe.
  3. A kisült piskótát a sütőben hagyjuk kihűlni, mert különben összeesik.
  4. A csokit ne égesd oda, mert különben nem tudod megkenni vele a piskótát.
  5. Igaz, hogy most volt Húsvét, de attól még, hogy a tojásfestékre az van ráírva, hogy ételfesték, még nem biztos, hogy egy édes tortába bele kellene tenni. Mivel ez sós ételfesték. Ugye-hogy-ugye...?!
  6. Amint már azt írtam, tálalás előtt min. 15 perccel vegyük ki a hűtőből, mert különben lehetetlen lesz felvágni! :)
Tovább

A tigris próbája




Mostanában nagyon nem volt időm sütögetni, vagy akármit is csinálni, pedig napok óta próbáltam rávenni magam nagymamám pogácsareceptjének kipróbálására. De nem ment, úgyhogy tegnap előkészítettem kenyérsütéshez az öregtésztát, és egy éjszakán át hagytam tálban kelni, aztán reggel betettem a hűtőbe, és este munka után neki kezdtem a Tigriskenyérnek( bár szerintem csak cipó nagyságú).
  • 15dkg BL80 liszt
  • 25dkg BL50 liszt
  • 1tk só
  • 2ek burgonyapehely
  • 1dkg élesztő
  • 2ek olaj
  • 15-20dkg öregtészta
  • kb. 2,5dl víz(lágyabb, ruganyosabb tészta legyen)
Dagasztás után félre tettem kelni, majd 20perc után kilapogattam belőle a levegőt, és cipóvá formáltam. Gyorsan elkészítettem a "mázat" hozzá, hogy tigris legyen;
  • 65ml meleg víz
  • 1tasak porélesztő
  • 60gr. KUKORICA LISZT
  • kevés cukor
Hagytam 5 percig, hogy felfusson az élesztő, aztán ecsettel lekentem a kenyeret, és én utána vágtam be. Kelesztettem még kb. 15 percig, aztán betettem sülni jól bespriccelt jénaiban a sütőbe 220fokon.
35 perc után levettem a jénai tetejét, és a hőfokot is, majd még kb. 15 percig sütöttem.
Nagyon érdekes dolog történt miután kivettem a sütőből: nem lett tigris, vagy zsiráf, vagy zebra, vagy akármilyen mintás a teteje, de ahogy lespricceltem a szokásos módon, végre egy része a kenyérnek "felborzolódott", megrepedezett :) Azt nem értem, hogy miért nem lett igazi tigris... de finom lett legalább! :)




Most belső állagra jó lett, érdemes bele tenni ezt az öregtésztát, sokat javít rajta! :)


A recept legnagyobb részét Limarától vettem.
    Tovább

    Egy sűrű hétvége receptje




    Hadd kezdjem a hétvégi mesémet a péntekkel... Szóval, pénteken munka után egyik kedves barátnőm, Niki (akinek sütöttem a Zúzmara tortát) elhívott hozzájuk, hogy nyírjam meg kedves családja egy részét (képek majd a bejegyzés végén...). Mire odaértem hozzájuk, már nagyon éhes voltam, és megkínáltak melegszendviccsel, ami nagyon inspiráló volt számomra! Mert ez a szendvics tejföllel, szalonnával volt megsütve. Korgó gyomromnak nagyon jól esett, de eszembe juttatott egy fantasztikusan finom zöldséges-baconos lepényt. És mivel nem tudtam minden fejet befejezni, igazából Niki maradt csak ki, ezért gondoltam, hogy másnap, szombaton is elugrom hozzájuk.
    Tehát a szombat: Szintén munka után loholtam át hozzájuk, de elég korán, már 2-re odaértem, úgyhogy együtt sütöttünk! :)

    Tészta:
    • 30dkg liszt
    • 20dkg vaj
    • 1tk só
    • Pici víz/tejföl
    Míg Niki szeletelte a friss zöldségeket, addig összegyúrtam a tésztát, és belenyomkodtam a pite formába.
    Töltelék:
    • 1Nagy pohár tejföl
    • 2db tojás
    • 1db cukkini
    • 3-4db paradicsom
    • 40dkg-os konzerv csiperke gomba
    • 20dkg húsos szalonna
    • 1szelet csirkemell
    • zöld erős paprika
    • bors
    • majoranna
    • őrölt kömény
    A tojásokat felvertem, hozzáöntöttem a tejfölt, fűszereket hozzákevertem, és minden mást felkockázva belekevertem. Pite formába kanalaztuk, és 180°C-on sütöttük. A sütési időben nem vagyok biztos, kb. 40 perc alatt sült meg. A lényeg, hogy a tejfölös szósz ne folyjon, és a hús is átsüljön. 

    Amíg sült mi körmöztünk(hiszen Niki műkörmös), és éhes férjének Palinak szóltunk, hogy kapcsolja le a sütőt. A képeket is Neki köszönhetem, mert már nem bírta kivárni míg végeztünk. :)

    Péntek este fél 11re értem haza, szombaton sikerült kicsit korábban 9:30ra. TELJESEN MEGÉRTE! :'D

    1. Pali a vágás után :)

     2. Niki selfie, vágás után :)

    3.  A már megkezdett lepény

    4. Zöldséges feltét közelről :)
     5.  Hmmm... egy szeletnyi élvezet :)
     6.  Grrr... vagány szegecses körmöm, a szegecses táskámon  :)

    Tovább

    Zsömle, kifli, bagett legegyszerübben

    Egyik nap annyira megkívántam egy ropogós, finom bagettet, hogy elkezdtem keresgélni az interneten egy jó receptet, és hogy egyáltalán, hogy kell formázni, mert még sosem próbáltam ki. Munkahelyemen egyik kolléganöm mutatott egy hihetetlenül inspiráló és számomra lenyügözö, a "Pékember" Richard Bertinet által készített videót.  http://www.youtube.com/watch?v=sOjSp5_YiF0

    Egy fantasztikusan egyszerü és praktikus receptet találtam Limara oldalán, amit én teljes kiörlésü liszttel egészítettem ki, a végén magokkal megszórtam.



    • 20 dkg kenyérliszt (a jó minőségű finom is megteszi)
    • 20 dkg teljes kiörlésü búzaliszt 
    • 2 dl langyos víz
    • 0,5 dl tej
    • 1 púpos tk. só
    • 2 ek. olaj
    • 2 ek. burg.pehely (elhagyható)
    • 2 dkg friss élesztő
    • magok (rászórni)
    Amíg megkeltek, lisztezett konyharuhában sütölapra tettem öket lefordított özgerinc formával elválasztva.
     A sütéssel kapcsolatban ami érdekes, hogy nekem nincs bagettsütölapom, ezeket a bagetteket sütözsákban sütöttem, bespriccelve 200°C-on 25-30percig.
    Ezeket a zsömiket is sütözsákban sütöttem :)
    Annyira jó házilag készített kenyérféléket enni, nem csak enni, de sütni is! Amikor még langyos, megvajazva valami fenséges!!!


    Tovább
    «
    12

    All about redkatie

    blogavatar

    Ezen az oldalon fenn áll annak a veszélye, hogy kreativitás illetve pozitív gondolkodás fertőz! Itt minden DIY és nem azért, mert olcsó, hanem mert LEHETSÉGES! HACK THE LIFE PEOPLE!