Ahogy ígértem, mutatok egy pár receptet példaként, hogy mit is lehet enni a diéta alatt. Ezeket a recepteket fehérje napra lehet elkészíteni. Sajnos a képek hiányosak, annyira, hogy nincs is. Igyekszem mindenhez képet tölteni, addig is vizualizáljátok!
Sajtos-tejfölös sült csirkemell:
- 25-30dkg csirkemell filé
- 2ek. grillfűszerkeverék (pirospaprika, só, bors, oregánó, csilipaprika)
- 2ek. olaj
- 1 kis pohár tejföl (12%)
- 10dkg sajt (trappista)
- 1 tojás
- 2csipet só
A csirkemellet megmossuk, majd vékonyabb szeletekre vágjuk. Pácot készítünk az olajból és a fűszerkeverékből, majd bemasszírozzuk vele a csirkemelleket. Állni hagyjuk legalább félórán át. A sütőt előmelegítjük 190fokra. Gyorsan elkészítjük az öntetet: a tejfölt összekeverjük a sajttal, sóval és a felvert tojással. Ha már eleget pácolódtak a húsok, akkor szépen befektethetjük egy jénaiba, vagy egy tepsibe. Nincs más dolgunk, mint a kifeküdt csirkére önteni a tejfölös keveréket és betenni a sütőbe. 10 percig sütjük alufólia alatt, én utána ki szoktam venni, reszelek a tetejére még egy kis sajtot, majd fólia nélkül további 10 percig sütöm, hogy szépen megpiruljon. Ha megpirult a tetején a sajt, akkor kész van! :)
Pesto-s csirke görög salival:
A Pesto-hoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 ek fenyőmag
- 1 bögrényi friss bazsalikom levél
- 1,5 dl olaj
- 10 dkg reszelt parmezán
- só
- bors
- csirkemell (25-30dkg)
- 1 kígyóuborka
- 2 paradicsom
- 1 lila hagyma
- 1-2 paprika
- feta sajt
- olajbogyó
- 3ek. olívaolaj
- 2ek. joghurt
- 1ek. ecet
- 1tk. oregánó
- só-bors
- 1gerezd reszelt fokhagyma
Előkészítem a pesto-t: a fenyőmagot, kis lángon száraz serpenyőben éppen-hogy megpirítom, majd a többi hozzávalóval együtt aprítógépben finom péppé zúzzuk.
Vékony szeletekre vágjuk a csirkemellet, bekenjük a pesto-val, majd félretesszük állni, hogy összeérjenek az ízek. Amíg érlelődik, addig összeállíthatjuk a görög salátát.
Mindent próbáljuk meg kb. egyformán vágni, kis cikkelyekre-kockákra. Uborkát-paradicsomot-lilahagymát-paprikát-sajtot. Lazán forgassuk át az olajbogyóval együtt egy nagy tálban. Az öntetnek valót összekeverjük: Olívaolajat, joghurtot, ecetet, fokhagymát, oregánót, sót-borsot. Majd nyakon öntjük a salátánkat.
Térjünk vissza a bepácolt husikhoz! Serpenyőben felforrósítunk 3-4 ek. olívaolajat és ebben sütjük meg a húst. Ne forgassuk ide-oda, várjuk meg amíg majdnem átsül(kb 5perc) az egyik oldal, majd csak utána fordítsuk meg!
Receptötlet: Mártitól
http://mirelle.hu/?p=6491
Tzatziki saláta:
- 2 közepes méretű kígyóuborka
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1,5dl joghurt
- 2,5dl tejföl
- só
- fehérbors
Az uborkákat legyaluljuk sajt/káposztareszelőn, sózzuk, majd 5 perc elteltével kinyomkodjuk a levét. A joghurtot, tejfölt és a megpucolt lereszelt fokhagymát a fehérborssal és sóval összekeverjük. Végül a lecsöpögtetett uborkát jól átforgatjuk benne egy nagyobb tálban.
Sajtmártás:
- 3ek. vaj
- 1,5dl tejszín
- 1,5dl tej
- só
- bors
- 10dkg reszelt trappista sajt
- 10dkg camembert darabolva
- 2ek. liszt/étkezési keményítő
Egy serpenyőben felmelegítünk vajat, majd rá szórjuk a sajtokat, és óvatosan kevergetve megolvasztjuk. Figyeljünk nagyon, mert hamar megpirulhat a sajt! hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Ha szépen homogén állapotúra olvadt benne a sajt, akkor besűríthetjük 2 ek. étkezési keményítővel.
Tejszínes-mustáros csirkemell:
- 50dkg csirkemell
- 2,5dl tejszín
- 1 kispohár tejföl
- 1 vöröshagyma
- só
- bors
- 1ek dijoni mustár
- 1ek magos, édes mustár
- 2ek kapribogyó (én ezt kihagytam, nem szimpatizálok vele... :S)
Hagymát felszeleteljük csíkokra. majd kevés olajon megpároljuk. Közben az öntetet elkészítjük: 2,5 dl tejszínt és a tejfölt beleöntjük egy keverőtálba, majd belekanalazunk még a kétféle mustárt, sózzuk-borsozzuk. A csirkemellet kisebb szeletekre vágjuk, és egy jénai alját szépen kibéleljük vele. A párolt-karamellízalt vöröshagymát a csirkére szedjük, végült nyakon öntjük a tejszínes öntettel. 190 fokra előmelegített sütőben 20perc alatt készre sütjük.
Receptötlet: http://izeselet.hu/receptek/tejszines-mustaros-csirkemell/
Kapros túróval töltött csirkemell:
- 25dkg túró
- 2ek. joghurt
- só-bors
- 3gerezd fokhagyma
- 1csokor friss kapor
- 2 fél csirkemell
- kevés olaj
- fogpiszkáló
A túrót, joghurtot összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Majd a kaprot és a fokhagymát apróra vágjuk, és szintén hozzákeverjük a túróhoz. Fóliával lefedve a hűtőbe tesszük kb félórára, hogy összeérjenek az ízek. A csirkemellet vízszintesen bevágjuk, ügyelve arra, hogy ne vágjuk egészen ketté. Majd szétnyitjuk és enyhén megsózzuk, megtöltjük a felét a kapros-túrós töltelékkel. Szorosan felgöngyöljük, fogpiszkálóval rögzítjük a széleit. Közepesen forró olajon kisütjük minden oldalára ügyelve, hogy szépen megsüljön.
Receptötlet: Főzni Jó https://www.youtube.com/watch?v=5suBxokCDqE
Itt még pluszban be is panírozzák a csirkét, de szerintem úgy már nem éppen a legdiétásabb, ezért választottam a sima verziót!
Sajttal-sonkával töltött csirkemell:
- 25-30dkg csirkemell
- 4szelet trappista sajt
- 4szelet gépsonka
- só-bors
- kevés víz a sütőbe
- pár ek. sör
Ebből a mennyiségből 2 adag lesz.
Ugyan úgy ahogyan az előző receptben is, a csirkemellet vízszintesen félbevágjuk, kiterítjük, hogy szép nagy szelet legyen. Majd kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. 2 szelet sajtot, rá pedig 2 szelet gépsonkát teszünk. szorosan feltekerjük, hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítjük.Tepsibe tesszük, körbe öntjük egy kis vízzel, hogy tudjon párolódni. Lefedjük alufóliával, majd 190 fokos sütőbe tesszük. 15 perc múltán kivesszük, és a fóliát eltávolítva meglocsoljuk egy kis sörrel, hogy szépen megpiruljon, majd ismét 15 percre visszatesszük sülni fólia nélkül. Akkor van kész, ha szép piros a teteje.
Ha szeretnétek tartani a diétát, akkor ezekből az ételekből is érdemes csak 20dkg-ot enni ebédre, salátából bármennyit! Szerintem ezekkel a receptekkel kibírható a diéta, változatosan lehet enni, finomat.
Következő bejegyzésben a keményítő nap receptjeivel jelentkezem!