Ezt a tortát még novemberben sütöttem, de valahogy annyira sok dolgom volt, hogy még nem tudtam feltölteni és megírni. Szóval...
...Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Niki tündérke, aki éppen novemberben töltötte be a 24. életévét. (Ha emlékeztek, tavaly is neki sütöttem a Zúzmarás tortát) Mi sem lehetne jobb tortaötlet egy házias tündér asszonykának, mint sem egy erdőszéli varázskunyhó, varázsgombákkal egy minifában. Tele őszies színekkel, összegereblyézett levelekkel, madárkákkal.
A takaros otthon hozzávalói:
- Diós piskóta
- Nutellás mascarpone krém
- Fondant
- Ételszínezék
- Fogpiszkáló
- 6db muffin
Első lépésként megsütöttem a piskótát, amit apróra tört dióval kevertem ki. Kis tortaformát használtam(18cm), hogy kicsit magasabb, "fás" jellege legyen, ne pedig hagyományos torta forma.
Amíg sült, addig elkészítettem a nutellás mascarpone krémet: 200ml habtejszínt felvertem habosra, majd belekevertem 250gr. mascarpone krémet. Igazi Nutellával ízesítettem, 5-6 ek. elég is bele, hogy nutellás legyen, de még azért nem olyan tömény.
Ha kihűlt a piskóta, 3 rétegre vágom, majd megtöltöm a krémmel. Hagytam annyi krémet, hogy a torta külsejére is jusson a fondant alá. Ja, igen a külsejét is megkentem a krémmel, vékonyabban, mint a belsejét és betettem a hűtőbe kicsit dermedni. Azért fontos a külsejét is ilyen módon alapozni, hogy ne száradjon ki a piskóta és ez segít a fondant-t a helyén tartani, nem csúszik le a tortáról.
Megsütöttem a diós muffinokat is, ami az érdekesség, hogy tényleg muffint sütünk, nem piskóta alappal töltjük meg a formát! Sokkal egyszerűbb, hamarabb kész van, nem kell hozzá annyi tojás, nem lehet elrontani! A lényeg, hogy 6dkg darált diót tegyünk bele és pont ugyanennyivel kevesebb lisztet.
Ha megsült és kihűlt, akkor a tetejüket lekenjük a nutellás krémmel.
Jöhet a díszítés!! :)
A fondant felét(én 1kg fondant-ból dolgoztam, tehát 50dkg a fele) barnára színeztem porételfestékkel. Nem kell feltétlen homogén állagúra dolgozni a színét, lehet kicsit márványos is. Ez lett a fa kérge.
Ezt mintázhatjuk fa erező mintával is, nekem sajnos még nincs olyanom, ezért én csak ételfestő filccel rajzoltam erezetet.
Most jöhetnek a falevelek. Narancsos-barnás-zöldes fondant-t gyúrtam, amit kis rombuszokká vágtam, majd felpödörtem, így már kissé száraz levél hatása lett. Belenyomkodtam egyesével a muffin tetejébe, majd kis feles poharakban találtam nekik helyet megpihenni. Gyorsan elkészítettem pár varázsgombát is, amit ételragasztóval illesztettem össze. Most használtam ilyet először, nagyon praktikus, gyorsan lehet vele dolgozni és tartós! :)
Már ismertek annyira, hogy tudjátok, a legutolsó utáni pillanatig tudok szöszmötölni. Most is így volt, még gyorsan gyúrtam egy tündért, ablakokat, madárkákat, mindent ami még eszembe jutott! Igen, lehet, hogy a kevesebb néha több... de azt gondoltam, hogy az ember lánya csak egyszer lehet 24 éves, nem?
Annyira megpakoltam a tetejét, hogy alig fért bele a dobozába! Viszont, most okosabb voltam, mint tavaly. Ugyanis, tavaly mikor vittem a tortát bkv-val, leszakadt az ég, mire odaértünk kész csoda volt, hogy a papírdoboz még egyben volt. Talán nem is volt egészen egyben, ha jól emlékszem. Na, de most-hogy ne ismétlődjön meg még egyszer ugyanez- ráhúztam egy NEJLONZACSKÓT! Visszaolvasva úgy tűnik, mintha azt mondtam volna, hogy én találtam fel a kereket... pedig nem, de akkor is nagyon jó ötlet volt, mert hogy idén is leszakadt az ég. Csak kinyögtem a végére a lényeget, na! :D
Egy szó, mint száz, épségben célba ért a csomag és ismét nagy ájulások közepette sikerült meglepnem az ünnepeltet és a vendégsereget egyaránt. :)
A következő képek már a bulin készültek:
Isten éltessen nagyon sokáig Niki! :)
(Bocsi, hogy késve tettem fel!)
Még azt akartam írni a végére az ételszínezékkel kapcsolatban, hogy én porételfestéket szoktam használni, ami kicsit drágább, mint a folyékony, de sokáig elég és nem lazítja fel a cukormasszát! Összesen 3színt kell megvásárolni, amiből bármilyen színt kilehet keverni. Jó, akkor még egy feketét is, ha nagyon muszáj... na.
Ennyi! :)
Ennyi! :)