Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy sűrű hétvége receptje




Hadd kezdjem a hétvégi mesémet a péntekkel... Szóval, pénteken munka után egyik kedves barátnőm, Niki (akinek sütöttem a Zúzmara tortát) elhívott hozzájuk, hogy nyírjam meg kedves családja egy részét (képek majd a bejegyzés végén...). Mire odaértem hozzájuk, már nagyon éhes voltam, és megkínáltak melegszendviccsel, ami nagyon inspiráló volt számomra! Mert ez a szendvics tejföllel, szalonnával volt megsütve. Korgó gyomromnak nagyon jól esett, de eszembe juttatott egy fantasztikusan finom zöldséges-baconos lepényt. És mivel nem tudtam minden fejet befejezni, igazából Niki maradt csak ki, ezért gondoltam, hogy másnap, szombaton is elugrom hozzájuk.
Tehát a szombat: Szintén munka után loholtam át hozzájuk, de elég korán, már 2-re odaértem, úgyhogy együtt sütöttünk! :)

Tészta:
  • 30dkg liszt
  • 20dkg vaj
  • 1tk só
  • Pici víz/tejföl
Míg Niki szeletelte a friss zöldségeket, addig összegyúrtam a tésztát, és belenyomkodtam a pite formába.
Töltelék:
  • 1Nagy pohár tejföl
  • 2db tojás
  • 1db cukkini
  • 3-4db paradicsom
  • 40dkg-os konzerv csiperke gomba
  • 20dkg húsos szalonna
  • 1szelet csirkemell
  • zöld erős paprika
  • bors
  • majoranna
  • őrölt kömény
A tojásokat felvertem, hozzáöntöttem a tejfölt, fűszereket hozzákevertem, és minden mást felkockázva belekevertem. Pite formába kanalaztuk, és 180°C-on sütöttük. A sütési időben nem vagyok biztos, kb. 40 perc alatt sült meg. A lényeg, hogy a tejfölös szósz ne folyjon, és a hús is átsüljön. 

Amíg sült mi körmöztünk(hiszen Niki műkörmös), és éhes férjének Palinak szóltunk, hogy kapcsolja le a sütőt. A képeket is Neki köszönhetem, mert már nem bírta kivárni míg végeztünk. :)

Péntek este fél 11re értem haza, szombaton sikerült kicsit korábban 9:30ra. TELJESEN MEGÉRTE! :'D

1. Pali a vágás után :)

 2. Niki selfie, vágás után :)

3.  A már megkezdett lepény

4. Zöldséges feltét közelről :)
 5.  Hmmm... egy szeletnyi élvezet :)
 6.  Grrr... vagány szegecses körmöm, a szegecses táskámon  :)

Tovább

Rákóczi túrós?! Bár a többiek gyümölcstortát kértek...

Történt egyszer, hogy Szeptember 16-án drága Nagymamámnak 76. születésnapja lett. És kedves családom, testvérkéim megkértek, hogy süssek Maminak gyümölcstortát! DE már elmúlt a nyár, és nem igazán találtam szemetgyönyörködtetőnek az idény-gyümölcs felhozatalt (ami ugye egy klasszikus gyümölcstorta alapvető létfontosságú eleme), így arra gondoltam, hogy elrejtem a gyümölcsöket a torta belsejébe. Méghozzá a még életembennemsütöttemrákóczitúrósom belsejébe, így igazából ez egy gyümölcsös-babapiskótás Rákóczi túrós.


A tészta alapja egy pofonegyszerű linzertészta.

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor (ez elhagyható, mert a töltelék már önmagában is elég édes)
  • 1 tojás sárgája 
 A töltelékhez:
  • Baracklekvár pár ek.
  • 50dkg túró
  • 1 tojás sárgája
  • 15dkg cukor
  • gyümölcsök(barack, ananász, kivi, szőlő stb)
  • 200 ml habtejszín felverve 
  • +1 csomag babapiskóta

A hozzávalókat összedolgozzuk, a vajat a liszttel szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, és aki édesebben szereti a porcukrot is. Gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk, ha mindent beletettünk. Én egy piteformába nyújtottam a tésztát, csak a forma aljába tettem.
15-20perc alatt megsütöttem 180°c-ra előmelegített sütőben.
Amíg sül addig elő lehet készíteni a tölteléket, túrót, tojássárgájával, cukorral és a felvert habbal eldolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a felszeletelt-darabolt gyümölcsöket.
A kisült linzertésztára kanalazunk pár evőkanálnyi baracklekvért, majd a túrós maszlagot (de még előtte előkészítettem a babapiskótát, félbetörve). Ügyesen óvatosan és véletlenül se hirtelen mozdulatokkal, ahogy én tettem, körbe rakjuk a túrótölteléket a babapiskótával.
Ha ez megvan, mehet be a hűtőbe, amíg elkészítjük a harmadik és egyben legkritikusabb részt, a tojáshabot a tetejére. Sok receptverziót elolvastam erről, de természetesen a saját fejem után mentem, szóval a megfelelő állagú eredményt nem garantálhatom.

A tojáshab:
  • 4 tojásfehérje
  • 20dkg porcukor
  • pár ek. barack lekvár(díszíteni)
Megpróbáltam a legjobb minőségű, legkeményebb tojáshabot előállítani a robotgépemmel, aztán hozzáadtam a porcukrot és azt is robotgéppel kevertem el, ámbár ezúttal alacsonyabb fokozaton. Istenments, hogy összeessen nekem az a szép hab!
Végül csepp formákat próbáltam kanalazni a túróra, hogy szépen beterítse. Jön rá elszórtan a lekvár, majd a sütőbe betoltam, és épphogy fokozaton, SZÁRÍTOTTAM a habot, nem sütöttem.

Nem lett a legszebb torta amit valaha csináltam, de az biztos, hogy a legszebb első Rákóczi túrósom lett :)Az íze pedig a családom szerint jobb, mint a cukrászdai! Sajnos én nem ehettem belőle, mert épp a diétám kellős közepén tartottam(amit egyébként nagy sikerrel végig vittem -13kg! WOW), de az arcukról mindent letudtam olvasni! :) Öröm nekik sütni-főzni!
Tovább

All about redkatie

blogavatar

Ezen az oldalon fenn áll annak a veszélye, hogy kreativitás illetve pozitív gondolkodás fertőz! Itt minden DIY és nem azért, mert olcsó, hanem mert LEHETSÉGES! HACK THE LIFE PEOPLE!