Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

The Fairy Tree Cake



Ezt a tortát még novemberben sütöttem, de valahogy annyira sok dolgom volt, hogy még nem tudtam feltölteni és megírni. Szóval...
...Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Niki tündérke, aki éppen novemberben töltötte be a 24. életévét. (Ha emlékeztek, tavaly is neki sütöttem a Zúzmarás tortát) Mi sem lehetne jobb tortaötlet egy házias tündér asszonykának, mint sem egy erdőszéli varázskunyhó, varázsgombákkal egy minifában. Tele őszies színekkel, összegereblyézett levelekkel, madárkákkal.

A takaros otthon hozzávalói:
  • Diós piskóta
  • Nutellás mascarpone krém
  • Fondant
  • Ételszínezék
  •  Fogpiszkáló
  • 6db muffin
 Első lépésként megsütöttem a piskótát, amit apróra tört dióval kevertem ki. Kis tortaformát használtam(18cm), hogy kicsit magasabb, "fás" jellege legyen, ne pedig hagyományos torta forma. 
Amíg sült, addig elkészítettem a nutellás mascarpone krémet: 200ml habtejszínt felvertem habosra, majd belekevertem 250gr. mascarpone krémet. Igazi Nutellával ízesítettem, 5-6 ek. elég is bele, hogy nutellás legyen, de még azért nem olyan tömény. 



Ha kihűlt a piskóta, 3 rétegre vágom, majd megtöltöm a krémmel. Hagytam annyi krémet, hogy a torta külsejére is jusson a fondant alá. Ja, igen a külsejét is megkentem a krémmel, vékonyabban, mint a belsejét és betettem a hűtőbe kicsit dermedni. Azért fontos a külsejét is ilyen módon alapozni, hogy ne száradjon ki a piskóta és ez segít a fondant-t a helyén tartani, nem csúszik le a tortáról.
Megsütöttem a diós muffinokat is, ami az érdekesség, hogy tényleg muffint sütünk, nem piskóta alappal töltjük meg a formát! Sokkal egyszerűbb, hamarabb kész van, nem kell hozzá annyi tojás, nem lehet elrontani! A lényeg, hogy 6dkg darált diót tegyünk bele és pont ugyanennyivel kevesebb lisztet.
Ha megsült és kihűlt, akkor a tetejüket lekenjük a nutellás krémmel.
Jöhet a díszítés!! :)
A fondant felét(én 1kg fondant-ból dolgoztam, tehát 50dkg a fele) barnára színeztem porételfestékkel. Nem kell feltétlen homogén állagúra dolgozni a színét, lehet kicsit márványos is. Ez lett a fa kérge. 
Ezt mintázhatjuk fa erező mintával is, nekem sajnos még nincs olyanom, ezért én csak ételfestő filccel rajzoltam erezetet.
Most jöhetnek a falevelek. Narancsos-barnás-zöldes fondant-t gyúrtam, amit kis rombuszokká vágtam, majd felpödörtem, így már kissé száraz levél hatása lett. Belenyomkodtam egyesével a muffin tetejébe, majd kis feles poharakban találtam nekik helyet megpihenni. Gyorsan elkészítettem pár varázsgombát is, amit ételragasztóval illesztettem össze. Most használtam ilyet először, nagyon praktikus, gyorsan lehet vele dolgozni és tartós! :)


Már ismertek annyira, hogy tudjátok, a legutolsó utáni pillanatig tudok szöszmötölni. Most is így volt, még gyorsan gyúrtam egy tündért, ablakokat, madárkákat, mindent ami még eszembe jutott! Igen, lehet, hogy a kevesebb néha több... de azt gondoltam, hogy az ember lánya csak egyszer lehet 24 éves, nem?




Annyira megpakoltam a tetejét, hogy alig fért bele a dobozába! Viszont, most okosabb voltam, mint tavaly. Ugyanis, tavaly mikor vittem a tortát bkv-val, leszakadt az ég, mire odaértünk kész csoda volt, hogy a papírdoboz még egyben volt. Talán nem is volt egészen egyben, ha jól emlékszem. Na, de most-hogy ne ismétlődjön meg még egyszer ugyanez- ráhúztam egy NEJLONZACSKÓT! Visszaolvasva úgy tűnik, mintha azt mondtam volna, hogy én találtam fel a kereket... pedig nem, de akkor is nagyon jó ötlet volt, mert hogy idén is leszakadt az ég. Csak kinyögtem a végére a lényeget, na! :D

Egy szó, mint száz, épségben célba ért a csomag és ismét nagy ájulások közepette sikerült meglepnem az ünnepeltet és a vendégsereget egyaránt. :)

A következő képek már a bulin készültek:




Isten éltessen nagyon sokáig Niki! :)
(Bocsi, hogy késve tettem fel!)

Még azt akartam írni a végére az ételszínezékkel kapcsolatban, hogy én porételfestéket szoktam használni, ami kicsit drágább, mint a folyékony, de sokáig elég és nem lazítja fel a cukormasszát! Összesen 3színt kell megvásárolni, amiből bármilyen színt kilehet keverni. Jó, akkor még egy feketét is, ha nagyon muszáj... na.
Ennyi! :)
Tovább

Torta Bogyóval és Babócával


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kicsi-lány, akinek a harmadik születésnapját szerettem volna feldobni egy csodás tortával, a kedvenc meseszereplőivel: Bógyóval és Babócával!
Sajnos nem igazán ismertem eddig ezeket a figurákat, vagy egyáltalán, hogy miről is szól, mert nincs a közvetlen közelemben ilyen korú kisgyerek, akitől tanulhattam volna.
Így tehát megnéztem a neten egy pár részt, hogy inspirálódjak.
Nagyon aranyos volt az a rész, amikor az egyik kis csodalénynek születésnapja volt és az volt minden vágya, hogy lecsúszhasson egy szivárványról, a kis barátja pedig épített neki egy szivárványcsúszdát!
Rögtön elindult az agyam, hogy miként is tudnám megvalósítani azt a csúszdát... 
Természetesen elkészítettem a fondant-t, majd a szivárvány színeire megszíneztem porételfestékkel.
Magának a kis bogaraknak az elkészítése nem okozott nagy problémát, hiszen eléggé gyerekrajz szerű a mese, így nem tartott hosszú ideig a megformázásuk.

Részlet a meséből: a szivárványcsúszdán csúszdáznak :)

Így sikerült fondantból :)

A torta töltésére pedig tejszínes mascarpone krémet készítettem, amit fehércsokival és keserű kakaóporral ízesítettem.
A piskóta is felemás volt, sima és kakaós rétegekből állt.
A torta külsejét kakaós krémmel vontam be, majd erre jött rá a zöld fondant füves rét gyanánt.




Egy szelet rét a nagy mezőből :)

Úgy hallottam, hogy nagy volt az öröm, remélem majd máskor is lesz lehetőségem ilyen kis aranyosságot készíteni valaki aranyosnak! :)


Tovább

Orchideás torta





Ezen a héten volt kolléganőmnek 40.születésnapja és kapott tőlem egy tortát :)
Málna-mascarpone krémes töltelékkel, lila fondant-nal volt bevonva. Tetejére pedig egy lila-fehér orchideát készítettem (nem azért mert Újpest drukker :D) 
Tortával a szokásos módon jártam el, 2 piskótát sütöttem, 2-2 részbe vágtam, és megtöltöttem a málnás mascarponével:
250gr.mascarpone, kb ugyanennyi málnalekvár, 2csom.(2x200ml) habtejszín.
Kemény habbá verjük a habtejszínt, belekeverjük a mascarpone krémet, végül ízlés függően a lekvár mennyiséget.
A kihűlt piskótát megkenjük vastagon (kb1,5cm) a krémmel, majd rétegezzük a piskótával. 
Az egész tortánkat befedjük a krémmel, és habkártya segítségével szépen elsimítjuk az "ügyet" :D
 Itt egy kis segítség, hogy csinálják a profik (Ő vajkrémmel készítette):


Hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a fondant-ot:
Porételszínezékkel  színeztem be a 3/4 részét, Püspöklila árnyalatúra, 1/4-ét fehéren hagytam az orchideának.
Előzőnap készítettem só-liszt-gyurmából erezetet az orchidea szirmainak, hogy olyan legyen mint az igazi :)
Már nem emlékszem melyik facebook-os csoportban osztotta meg valaki, hogy só-liszt-gyurmából készített sütipecséteket, de tovább gondoltam a dolgot és virágszirom erezőt készítettem belőle! :D


Ha megformáztuk a szirmokat, hagyjuk száradni fél napig-1napig, majd kezdhetjük megfesteni :)


A szirmok végeibe drótot szúrtam, hogy könnyen lehessen hajlítani, mikor összefogom őket. Összesen 5 szirom, középre pedig egy kisebb lila fondant darab megfodrozva, összecsavarva készült.

 Ez pedig már az összeállított, kész ORCHIDEA :)

 Végül beborítottam lila fondant-nal a tortámat és sötétlila cukormázzal "csipke szerű" indamintát rajzoltam rá.
Mehet rá a virág és....

...VOILÁ!!! :)

Nagyon nehéz volt elszállítani, főleg most, hogy ilyen dög meleg lett hirtelen... egyébként is mindig rohanok reggel, de így ezzel a tortával nagyon kellet figyeljek, nehogy odavágjam valaminek! :P
Sajnos nem tudtam venni papír tortadobozt, így nagyon megnehezítettem a dolgomat...
Tényleg be kellene szerezzek egy műanyag tortahordót... :/

Isten éltessen sokáig Marika! :)

Tovább

Zúzmara fondtant torta

Tavaly beleástam magam a tortasütés rejtelmeibe is, méghozzá egy kedves barátnőm 23.születésnapjára.
Novembert írtunk, hűvös-nyirkos időjárás jellemezte a tájat. Ez a barátnőm pedig szinte él-hal a tündérek varázslatos és bűbájos világáért. Tehát készítettem egy ennivalóan (szó szerint) aranyos és téli tortát.


A torta alapja piskóta:
  • 8 tojássárgája
  • 8 tojásfehérje
  • 8 ek cukor
  • 8 púpozott ek liszt
  • csipet só
  • világoskék ételszínezék
A cukrot a sárgájával fehéredésig keverem, majd hozzá adom a lisztet, csipet sót, ételszínezéket, összedolgozom. A fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan belekeverem a lisztes masszába. 2 tortaformát használtam, egy 26cm-est, és egy másikat ami fogalmam sincs mekkora, mert nem volt kisebb formám, és alufóliából készítettem egy kisebb peremet. Belekanalaztam a piskóta masszát, és egy habkártyával elsimítottam a tetejét, egy kis mélyedést hagyva a közepén, hogy ne legyen púpos. 
180°C-on 15-20 percig sütöm, amíg aranybarna nem lesz. A formában hagyom kihűlni.
A krémhez:
  • 250gr. mascarpone
  • 250ml  habtejszín
  • 200gr. porcukor
  • 250gr. áfonyaszósz
Felverem a habot, bele a cukor, a mascarpone és az áfonyaszósz. 
Rétegekre vágom a piskótát, és megkenem minden egyes részét. Nekem nagyon segített a habkártya, könnyen eltudtam simítani vele a krémet. Aztán jön rá a fondant.
A kisebb emeletet is ráhelyeztem, egy kis krémmel alásegíthetünk, hogy jobban megmaradjon a tetején.
Pizzavágóval könnyen leszedhetjük a felesleges fondant-ot a széleiről.
Én cukormázzal és a maradék fondant-nal díszítettem a tortámat.
Végül a torta csúcsdísze a munkahelyemről beszerzett Zúzmara forma, igazán különlegessé tette.
 1. Fondant pillangó
 2. Zúzmara hópelyhen (a csúcsok csúcsa :) )

3. És a kész torta :)

Mondanom sem kell, hogy meglepődött az ünnepelt. Nagyon különleges és kissé bizarr látványt nyújtott a mentakék piskóta a rózsaszín krémmel! :)
Tovább

All about redkatie

blogavatar

Ezen az oldalon fenn áll annak a veszélye, hogy kreativitás illetve pozitív gondolkodás fertőz! Itt minden DIY és nem azért, mert olcsó, hanem mert LEHETSÉGES! HACK THE LIFE PEOPLE!

Legfrissebb bejegyzések