Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Keleti csemege




Mikor először találkoztam ezzel a "csemegével" a munkahelyem melletti pékségből, nagyon megfogott az íze és az állaga. Mindig találgattuk, hogy vajon mi lehet benne? Volt egy olyan változat is amiben kandírozott gyümölcsök is voltak, de ez sokkal finomabb! Aztán végül kigondoltuk receptszerűen kolléganőmmel. Régebben készítettem otthon a szülői házban kókuszcsókot, ami tojásfehérje+cukor+kókuszreszelék+kevés lisztből állt. A keleti csemege főként egy ilyen borzaskára hasonlít.
 Tehát a recept:
  • 3 db tojásfehérje
  • 100 gr. cukor
  • 100 gr. zabpehely
  • 100 gr. vaj
  • 2 marék teljes kiőrlésű liszt
  • 2 marék saláta magkeverék
  • 1 kk sütőpor




    A tojásfehérjét felverjük, majd a száraz hozzávalókat szépen elkeverjük, aztán a fehérjéhez keverjük. Végül az olvasztott vajat is belekeverjük.
    Kiskanállal kupacokat helyezünk sütőpapírral kibélelt sütőlapra, nem kell nagyon távol tenni egymástól, mert nem folyik szét!!! :) Előmelegített sütőben 15 percig sütjük 180 fokon. Ha kisült, rácson hűtjük. Ebből az adagból kb.: 30db készült.


    Tovább

    Rusztikus magos kenyér



    Május 1-je van, otthon pihenünk és tegnap kerestem a neten valami újdonságot, amit süthetnék. Fűszer és Lélek oldalán találtam ezt a rusztikus kenyér receptet, bár az olajbogyóval és korianderrel készült, az enyém viszont olajos magvakkal.
    Előző nap készítettem egy öregtésztát, bár a recept kovászt írt, de sajnos annyi időm nem volt, hogy akár egy hétig érleljem a kovászt. 
    Jöjjön a recept:

    60 dkg liszt
    20 dkg teljeskiörlésű búzaliszt
    2 dl kefir 

    3 dl meleg víz
    20 dkg öregtészta
    2 kk sikér
    1 csomag száraz élesztő
    2 kk méz
    2 kk só
    2 marék magkeverék





    Mindent szépen összedolgozunk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.(Az enyém mondjuk 3x-osára kelt, mert míg hagytam kelni, addig lementünk kicsit a szabad levegőre, edzeni a Margitszigetre :) Szóval úgy 3 órát kelesztettem.) Aztán jól átgyúrjuk és hozzáadjuk a magkeveréket, majd valamilyen csavart formát készítünk belőle.
    Ismét kelni hagyjuk, míg a sütő felmelegszik egészen 220 fokra. Majdnem egy órán át sütjük gőzös sütőben, félidőben viszont kicsit lejjebb vesszük a hőfokot. Akkor van kész, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk. A végén megspricceljük vízzel, hogy kicserepesedjen (sajnos nekem most sem cserepesedett ki).
    Rácson hagyjuk hűlni.

     Azért fincsi lett :)

    Tapasztalatok:
    1. Mielőtt sütni szeretnék valamit, érdemes pár nappal előtte megnézni a receptet, hátha valamit több nappal előtte kell elkezdeni. Jelen esetben a kovászt...
    2. Ellenőrizd le, hogy minden hozzávaló megvan, nehogy pórul járj, esetleg egy piros betűs ünnepnap jön másnap... minden zárva és rájössz, hogy nincs itthon élesztő? Igen, ez elég nagy baj. Még az a szerencse, hogy van a közelben éjjel-nappali.
     
    Tovább

    Egészséges buci



    Tudom, most már egyre több a sütős kép, hol vannak a rajzok, hol vannak a hajak stb. ? Azok is lesznek, de valahogy most belejöttem a konyhai teendőkbe.
    Tegnap kipróbáltam egy nagyon szuper szendvicsbuci receptet, még az előző bejegyzésemben leírtaknál is egyszerűbb, és HAMAR elkészül!!! 
    Monitor konyhájából van ez a recept:
    • 5dl langyos tej
    • 5dkg élesztő
    • 50dkg liszt (én nagyi teljes kiőrlésű lisztjét használtam)
    • 1tk só
    • 1db tojás a lekenéshez



    Jó állagú tészta lett belőle, és 12db bucit tudtam formázni. Én lenmaggal szórtam meg a végén, nagyon finom és egészséges lett! Rögtön ettünk is belőle jó kis sonkával, kolbásszal! :)


    Tovább

    Zsömle, kifli, bagett legegyszerübben

    Egyik nap annyira megkívántam egy ropogós, finom bagettet, hogy elkezdtem keresgélni az interneten egy jó receptet, és hogy egyáltalán, hogy kell formázni, mert még sosem próbáltam ki. Munkahelyemen egyik kolléganöm mutatott egy hihetetlenül inspiráló és számomra lenyügözö, a "Pékember" Richard Bertinet által készített videót.  http://www.youtube.com/watch?v=sOjSp5_YiF0

    Egy fantasztikusan egyszerü és praktikus receptet találtam Limara oldalán, amit én teljes kiörlésü liszttel egészítettem ki, a végén magokkal megszórtam.



    • 20 dkg kenyérliszt (a jó minőségű finom is megteszi)
    • 20 dkg teljes kiörlésü búzaliszt 
    • 2 dl langyos víz
    • 0,5 dl tej
    • 1 púpos tk. só
    • 2 ek. olaj
    • 2 ek. burg.pehely (elhagyható)
    • 2 dkg friss élesztő
    • magok (rászórni)
    Amíg megkeltek, lisztezett konyharuhában sütölapra tettem öket lefordított özgerinc formával elválasztva.
     A sütéssel kapcsolatban ami érdekes, hogy nekem nincs bagettsütölapom, ezeket a bagetteket sütözsákban sütöttem, bespriccelve 200°C-on 25-30percig.
    Ezeket a zsömiket is sütözsákban sütöttem :)
    Annyira jó házilag készített kenyérféléket enni, nem csak enni, de sütni is! Amikor még langyos, megvajazva valami fenséges!!!


    Tovább

    All about redkatie

    blogavatar

    Ezen az oldalon fenn áll annak a veszélye, hogy kreativitás illetve pozitív gondolkodás fertőz! Itt minden DIY és nem azért, mert olcsó, hanem mert LEHETSÉGES! HACK THE LIFE PEOPLE!

    Legfrissebb bejegyzések