Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Húsvéti meglepi tojás

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

Ma vendégségbe megyünk nővéremékhez, náluk fogunk húsvétolni. Ilyenkor mindenkinek van egy -vagy több- kiosztott feladata, hogy mit kell hozzon. Ez tök jó módszer a vendéglátásra, mert senkit sem verünk anyagi csődbe, de mégis bárkinél összegyűlhetünk. A mi feladatunk volt, hogy hozzuk a sonkát, meg valamilyen sütit. Persze mindig rám marad a süti. De semmi baj, mert már tavaly kigondoltam, hogy mit szeretnék sütni idén! HÚSVÉTI MINYON TOJÁST.

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség
Az ötletet pinteresten láttam.

Volt több variációja is, ami például nem süti volt, hanem kocsonya, csak tojás formában. Na én nem szeretem a kocsonyát, szóval ez kiesett. Maradt a süti. Pinteresten piskóta tésztát töltöttek bele, de kipróbáltam és sokkal gazdaságosabb, ha más tésztával készül.

Maga a tészta recept rendkívül egyszerű, mert egy muffin tésztát kell beletölteni a tojáshéjakba. Ami nehéz ebben a receptben, az a tojáshéj egybentartása.

Hozzávalók a muffin tésztához:

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

  • 250gr. liszt
  • 3tk. sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 100gr. cukor
  • 50gr. barnacukor
  • 1 tojás
  • 2,5dl tej
  • 0,6dl olaj
  • +csoki (ét/tej)

Külön tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só, csoki), és a folyékony hozzávalókat (cukor, tojás, tej, olaj).

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

Összeöntjük a két tál tartalmát, jól elkeverjük.

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

A tojáshéjakat előkészítjük: kb 1-2 cm átmérőjű lyukat kell csinálni a tojás tetejére, amin majd beletöltjük a tésztát.

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

A tojás tartalmát egy tálba öntöm, fincsi tojásrántotta lesz belőle. Sajnos a sütihez nem tudom felhasználni.


húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

A tojáshéjakat kimosuk, ügyelve arra, hogy ne törjük össze, illetve hogy a belső hártyaréteget mindenképp lyukasszuk ki. Ellenkező esteben egy légbuborék marad a tojás alján, ami kitolja a tésztát.

Előmelegítjük a sütőt 180-200°C-ra. Kiolajozzuk a tojáshéjakat. Habzsákból töltöttem meg a "formákat", figyelni kell hogy csak a tojás feléig/háromnegyedéig töltsük meg.

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

Én egy sütőlapra tettem a tojástartót, abban sütöttem meg őket. 15 perc alatt elkészült.

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

Amint kihűlt, meghámozzuk, kidíszítjük tojásfehérjéből és porcukorból készült cukormázzal.

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség
Két tojásfehérjét felvertem, hozzáadtam egy pár csepp ecetet, majd keményre vertem. Fokozatosan hozzáadtam az átszitált porcukrot, míg besűrősödött. Körülbelül olyan sűrűnek kell lennie, mint a mézeskalács máznak. Megszíneztem, ami persze hígított az állagán, ezért jobb minél sűrűbbre készíteni.

A tojásokat fogpiszkálóra szúrtam, majd a tojástartó aljára rögzítettem.húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

Kiskanállal/fogpiszkálóval rácsurgattam a mázt.

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség

Hűtőbe tettem, hogy megdermedjen, végül olvasztott csokival is meglocsoltam.

húsvét easter süti tojás sütemény vendégség Ezek lettek az én húsvéti tojásaim. Ebből a tésztamennyiségből 1 híján 20db tojást tudtam készíteni.

NYAMI!

Tovább

Receptek fehérje napra (90 napos diéta)


Ahogy ígértem, mutatok egy pár receptet példaként, hogy mit is lehet enni a diéta alatt. Ezeket a recepteket fehérje napra lehet elkészíteni. Sajnos a képek hiányosak, annyira, hogy nincs is. Igyekszem mindenhez képet tölteni, addig is vizualizáljátok!


Sajtos-tejfölös sült csirkemell:

  • 25-30dkg csirkemell filé
  • 2ek. grillfűszerkeverék (pirospaprika, só, bors, oregánó, csilipaprika)
  • 2ek. olaj
  • 1 kis pohár tejföl (12%)
  • 10dkg sajt (trappista)
  • 1 tojás
  • 2csipet só
A csirkemellet megmossuk, majd vékonyabb szeletekre vágjuk. Pácot készítünk az olajból és a fűszerkeverékből, majd bemasszírozzuk vele a csirkemelleket. Állni hagyjuk legalább félórán át. A sütőt előmelegítjük 190fokra. Gyorsan elkészítjük az öntetet: a tejfölt összekeverjük a sajttal, sóval és a felvert tojással. Ha már eleget pácolódtak a húsok, akkor szépen befektethetjük egy jénaiba, vagy egy tepsibe. Nincs más dolgunk, mint a kifeküdt csirkére önteni a tejfölös keveréket és betenni a sütőbe. 10 percig sütjük alufólia alatt, én utána ki szoktam venni, reszelek a tetejére még egy kis sajtot, majd fólia nélkül további 10 percig sütöm, hogy szépen megpiruljon. Ha megpirult a tetején a sajt, akkor kész van! :)



Pesto-s csirke görög salival:

A Pesto-hoz:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 ek fenyőmag
  • 1 bögrényi friss bazsalikom levél
  • 1,5 dl olaj
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • bors
  • csirkemell (25-30dkg)
A salátához:
  • 1 kígyóuborka
  • 2 paradicsom
  • 1 lila hagyma
  • 1-2 paprika
  • feta sajt
  • olajbogyó
  • 3ek. olívaolaj
  • 2ek. joghurt
  • 1ek. ecet
  • 1tk. oregánó
  • só-bors
  • 1gerezd reszelt fokhagyma
Előkészítem a pesto-t: a fenyőmagot, kis lángon száraz serpenyőben éppen-hogy megpirítom, majd a többi hozzávalóval együtt aprítógépben finom péppé zúzzuk. 
Vékony szeletekre vágjuk a csirkemellet, bekenjük a pesto-val, majd félretesszük állni, hogy összeérjenek az ízek. Amíg érlelődik, addig összeállíthatjuk a görög salátát.
Mindent próbáljuk meg kb. egyformán vágni, kis cikkelyekre-kockákra. Uborkát-paradicsomot-lilahagymát-paprikát-sajtot. Lazán forgassuk át az olajbogyóval együtt egy nagy tálban. Az öntetnek valót összekeverjük: Olívaolajat, joghurtot, ecetet, fokhagymát, oregánót, sót-borsot. Majd nyakon öntjük a salátánkat.
Térjünk vissza a bepácolt husikhoz! Serpenyőben felforrósítunk 3-4 ek. olívaolajat és ebben sütjük meg a húst. Ne forgassuk ide-oda, várjuk meg amíg majdnem átsül(kb 5perc) az egyik oldal, majd csak utána fordítsuk meg!

Receptötlet: Mártitól
http://mirelle.hu/?p=6491


Tzatziki saláta:

  • 2 közepes méretű kígyóuborka
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1,5dl joghurt
  • 2,5dl tejföl
  • fehérbors

Az uborkákat legyaluljuk sajt/káposztareszelőn, sózzuk, majd 5 perc elteltével kinyomkodjuk a levét. A joghurtot, tejfölt és a megpucolt lereszelt fokhagymát a fehérborssal  és sóval összekeverjük. Végül a lecsöpögtetett uborkát jól átforgatjuk benne egy nagyobb tálban.


Sajtmártás:

  • 3ek. vaj
  • 1,5dl tejszín
  • 1,5dl tej
  •  só
  • bors
  • 10dkg reszelt trappista sajt
  • 10dkg camembert darabolva
  • 2ek. liszt/étkezési keményítő
Egy serpenyőben felmelegítünk vajat, majd rá szórjuk a sajtokat, és óvatosan kevergetve megolvasztjuk. Figyeljünk nagyon, mert hamar megpirulhat a sajt! hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Ha szépen homogén állapotúra olvadt benne a sajt, akkor besűríthetjük 2 ek. étkezési keményítővel.


Tejszínes-mustáros csirkemell:

  • 50dkg csirkemell
  • 2,5dl tejszín
  • 1 kispohár tejföl
  • 1 vöröshagyma
  • bors
  • 1ek dijoni mustár
  • 1ek magos, édes mustár
  • 2ek kapribogyó (én ezt kihagytam, nem szimpatizálok vele... :S)
Hagymát felszeleteljük csíkokra. majd kevés olajon megpároljuk. Közben az öntetet elkészítjük: 2,5 dl tejszínt és a tejfölt beleöntjük egy keverőtálba, majd belekanalazunk még a kétféle mustárt, sózzuk-borsozzuk. A csirkemellet kisebb szeletekre vágjuk, és egy jénai alját szépen kibéleljük vele. A párolt-karamellízalt vöröshagymát a csirkére szedjük, végült nyakon öntjük a tejszínes öntettel. 190 fokra előmelegített sütőben 20perc alatt készre sütjük.
Receptötlet: http://izeselet.hu/receptek/tejszines-mustaros-csirkemell/


Kapros túróval töltött csirkemell:
  • 25dkg túró
  • 2ek. joghurt
  • só-bors
  • 3gerezd fokhagyma
  • 1csokor friss kapor
  • 2 fél csirkemell
  • kevés olaj
  • fogpiszkáló
A túrót, joghurtot összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Majd a kaprot és a fokhagymát apróra vágjuk, és szintén hozzákeverjük a túróhoz. Fóliával lefedve a hűtőbe tesszük kb félórára, hogy összeérjenek az ízek. A csirkemellet vízszintesen bevágjuk, ügyelve arra, hogy ne vágjuk egészen ketté. Majd szétnyitjuk és enyhén megsózzuk, megtöltjük a felét a kapros-túrós töltelékkel. Szorosan felgöngyöljük, fogpiszkálóval rögzítjük a széleit. Közepesen forró olajon kisütjük minden oldalára ügyelve, hogy szépen megsüljön.

Receptötlet: Főzni Jó  https://www.youtube.com/watch?v=5suBxokCDqE
Itt még pluszban be is panírozzák a csirkét, de szerintem úgy már nem éppen a legdiétásabb, ezért választottam a sima verziót!

Sajttal-sonkával töltött csirkemell:

  • 25-30dkg csirkemell
  • 4szelet trappista sajt
  • 4szelet gépsonka
  • só-bors
  • kevés víz a sütőbe
  • pár ek. sör
Ebből a mennyiségből 2 adag lesz.
Ugyan úgy ahogyan az előző receptben is, a csirkemellet vízszintesen félbevágjuk, kiterítjük, hogy szép nagy szelet legyen. Majd kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. 2 szelet sajtot, rá pedig 2 szelet gépsonkát teszünk. szorosan feltekerjük, hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítjük.Tepsibe tesszük, körbe öntjük egy kis vízzel, hogy tudjon párolódni. Lefedjük alufóliával, majd 190 fokos sütőbe tesszük. 15 perc múltán kivesszük, és a fóliát eltávolítva meglocsoljuk egy kis sörrel, hogy szépen megpiruljon, majd ismét 15 percre visszatesszük sülni fólia nélkül. Akkor van kész, ha szép piros a teteje.

Ha szeretnétek tartani a diétát, akkor ezekből az ételekből is érdemes csak 20dkg-ot enni ebédre, salátából bármennyit! Szerintem ezekkel a receptekkel kibírható a diéta, változatosan lehet enni, finomat. 
Következő bejegyzésben a keményítő nap receptjeivel jelentkezem!


Tovább

90 Napos diéta

Most a sok recept és finomság után egy kicsit kemény témát hoztam, de érdemes elolvasni. Lehet nem csak nekem van rá szűkségem! :)
Sajnos én a lusta típusba tartozok, akik nem mozognak eleget, viszont annál inkább szeretnek finomakat enni. Én sosem voltam sportember. Sokan kérdezik (pl.:orvos), hogy én mit sportoltam gyerekként, amire a válasz általában az, hogy ez egy nagyon jó kérdés! De volt már olyan is, hogy elnevettem magam, aztán elkezdtem sorolni amit eddig csináltam, és tartott kb. két napig: futás-kézilabdázás-úszás-kosárlabdázás, aztán egységesítve azt mondom, hogy TORNAÓRA. Tudom, ez nem vicces, de ez az igazság. Mikor idősebb lettem 16-17éves, akkor gondoltam, hogy valamit kéne kezdeni (de mint említettem, nagyon lusta vagyok), így hát eljárogattam néha-néha konditerembe, vagy kimentem az utcára futni. Ez az időtöltés úgy hetente-kéthetente 1 alkalmat jelentett, nem vittem túlzásba. Meglepő módon nem is változott sok minden. Aztán körülnéztem a neten, hogy milyen diéták vannak, hátha inkább megbírom állni, hogy ne egyek egyfolytában. A legszimpatikusabb a 90 napos diéta tűnt, ami így elsőre hosszú időtartamnak tűnik, de mindjárt kevesebbnek fog hatni, ha elárulom, hogy amint letelt a 90 nap, utána még 90 napig a reggeli csak gyümölcs lehet! Eltudjátok képzelni?! Nincs gofri vagy bundás kenyér, sem müzli vagy gabonapehely! Csak és kizárólag gyümölcs. Na, ezt kezdtem el 17 évesen amikor 76-77kg 172cm lehettem. Volt rajtam egy kis súlyfelesleg, amivel évek óta küszködtem.
Ez a diéta arról szól, hogy változatosan étkezzünk, napi 3-4 alkalommal. Az összetevőket szétválasztva, 4 típusú tápanyagot lehet fogyasztani: fehérje-keményítő, szénhidrát(lehetőleg csak "jó" szénhidrát), gyümölcs. Ezeket egy-egy napra kell érteni, tehát az első nap a fehérjenap, amin csak fehérjét lehet enni tejtermékeket, illetve húst. Azt követő nap a keményítőnap, amikor krumplit, rizst, zöldségeket, hüvelyes zöldségeket. Harmadik nap a szénhidrátnap, ezen a napon lehet tésztát, kenyeret, esetleg egy pizzát, sőt olyat is olvastam, hogy vacsorára lehet két kocka étcsokit is enni! Legvégül pedig a gyümölcsnap jön, amin értelemszerűen csak gyümölcsöt lehet enni! Ezek a napok követik egymást ebben a sorrendben 90 napon át.
A diétához hozzátartozik 3 víznap, amit egy hónapban egyszer be kell iktatni. Ez egy nagyon nehéz nap, lelkileg fel kell készülni rá, mert gyakorlatilag nem lehet enni semmit, csak vizet inni. Azt viszont minél többet, hogy eltelítse a farkaséhes gyomrunkat. A víznap mindig gyümölcsnap után jön, amit pedig fehérjenap követ.
A reggeli minden nap változatlanul gyümölcsöt jelent, ezt délig, vagy ebéd előtt egy órával is lehet enni bármilyen mennyiségben, akármilyen gyümölcsöt, még banánt is!
Cukrot teljes mértékben el lehet felejteni. Ha nagyon édesszájúak vagyunk, akkor ajánlom mindenkinek a tablettás édesítőszereket, én már egészen hozzászoktam az ízéhez.
Salátát mindennap lehet enni, szintén bármekkora mennyiségben. Arra ügyeljünk, hogy tejszínes öntetet csak fehérje napon használjunk!
Fehérje-keményítő-szénhidrátnapokon 1szelet kenyér megengedett az ebéd mellé, de persze, ha nem eszünk hozzá, azzal magunknak teszünk jót hosszútávon (értsd: hamarabb lefogysz!). Ezeken a napokon ebéd után 2dl levest kell inni, tészta nélkül, valami alaplevet (én bögrés instant levest szoktam inni, de van aki erőleves kockát főz).


Na, térjünk ki egyesével a menetrendre, hogy mindenkinek világos legyen!

1.nap: FEHÉRJENAP:
Reggeli: gyümölcs minden mennyiségben, ami csak beléd fér.
Ebéd: húsfélék(hal, csirkemell, csirke-bármi, stb), tojás, sajt, túró, tejföl... 20dkg mennyiségben összesen! Esetleg 1szelet kenyér. Majd 2dl leves tészta nélkül!
Vacsora: ugyanaz mint ebédre, csak kevesebb mennyiségben, kb 15dkg. Levest, kenyeret nem eszünk hozzá! Ha még nagyon éhes vagy, akkor egy kis salátát lehet még enni.
Fontos!!! Tejet és tejszínes öntetet csak és kizárólag ezen a napon lehet enni!!!

2.nap: KEMÉNYÍTŐNAP:
Reggeli: gyümölcs minden mennyiségben, ami csak beléd fér.
Ebéd: rizs, krumpli, hüvelyes zöldségek, salátafélék 20dkg mennyiségben(+1szelet kenyér, ha nagyon muszáj...), majd egy bögre(2dl) leves tészta nélkül! 
Vacsora: ugyanaz mint ebédre, csak kevesebb mennyiségben, kb. 15dkg. Levest, kenyeret nem eszünk hozzá!
Salátát továbbra is lehet enni egész nap, ha éhesek lennénk még.

3.nap: SZÉNHIDRÁTNAP:
Reggeli: gyümölcs minden mennyiségben.
Ebéd: tésztafélék, 1szelet pizza, kenyér, sós sütik (1szelet pizza mennyiségében) 2dl leves.
Vacsora: 2-3 szelet apró kalács, 2 gombóc fagyi, 2 kocka étcsoki, sós sütik. Levest nem kell enni.

4.nap: GYÜMÖLCSNAP:
Reggeli: gyümölcs-gyümölcs-gyümölcs...
Ebéd: ugyanaz mint a reggeli: GYÜMÖLCS!
Vacsora: hát... szintén egy kis gyümölcs.
Gyümölcslevet is lehet inni, de csak is 100%-os gyümölcslevet, cukor nélkül!

A diéta első két hetében is tapasztalhatunk súlyvesztést, bár ilyenkor még csak a felesleges víz távozik a testünkből. Jelentősebb súlyvesztés utána mérhető. Az általános az, ha heti 1kg lemegy rólunk. Összesen kb 10-15kg-ot is fogyhatunk ezzel a diétával!
Amikor először elkezdtem ezt a diétát, akkor sikerült 76kg-ból 70kg-ot csinálni, de sajnos a végső lépést, a diéta utáni 90 napos reggelit nem csináltam meg, ezért szépen sikerült az évek alatt visszahízni 83kg-ra. Most viszont elkezdtem újra és már 68,5kg vagyok! A célom, hogy 65kg-ig lemenjek, onnan, ha vissza is hízok 2-3kg-ot még az is jól fog kinézni rajtam.



Tippek, hogy kezdjünk neki:
  1.  Sose kezd a diétát hétfőn, illetve elsején! Az ilyenek mindig kudarcba fulladnak valamiért, nem tudom, hogy miért, de ez biztos!
  2. Mielőtt elkezdjük a diétát, mindenképpen érdemes egy orvos véleményét is kikérni, mert mindenkinél máshogy reagál a szervezet a fogyásra!  
  3. Mérjük le magunkat és gondoljuk át, mit akarunk elérni.  Tűzzünk ki célt, lehetőleg valami elérhető számot, hogy ne valljunk kudarcot!
  4. Vezessünk naptárt, amibe felírjuk, hogy miután milyen nap jön, és ha teljesítettük az adott napot húzzuk át! Ezzel biztatva magunkat, hogy már ez a nap is eltelt, és kibírtad!!!
  5. Minden hét elején mérd meg magad, amit bátran írj be a szépen vezetett naptáradba, így visszanézheted, hogy haladsz.
  6. Ha rád tör az édességmánia, és muszáj csokit enned, mert nem bírod tovább, akkor vegyél egy nagy levegőt, és dicsérd meg magad, hogy milyen szépen haladsz a diétával, és már mennyit fogytál! Ugye nem akarod elrontani azt, amit ilyen nehezen elértél, egy csúnya rossz csokikával?! Persze, hogy nem! inkább rágcsálj el egy uborkát, vagy egy saláta levelet. Vagy igyál egy nagy pohár vizet.
  7. Érdemes valamit tornázni, mozogni a diéta mellé. Nekem a férjem, Tomi tanácsolta, hogy kezdjem el a saját-súlyos edzést, amit fegyencedzésnek is hívnak. Ezzel fokozatosan lehet haladni, szuper kezdő gagyik is elkezdhetik(én is olyan vagyok-voltam), és ami igaz az igaz: mindenkinek el kell bírnia a saját súlyát! Ha nem bírod el, akkor még inkább kezd el ezt az edzést, mert az CIKI.


    Bátorításként még annyit, hogy nem olyan nagyon bonyolult ez a diéta! Ami nagyon jó benne, hogy változatosan lehet enni, és minden nap eszel vitamint is, amire egyébként is nagy szüksége van a szervezetnek télen!
Ha tetszett ez a bejegyzés, vagy hasznosnak találtad, akkor jelezd és hamarosan összeírok pár receptet, ami segíthet jobb belátásra bírni, hogy te is elkezdd!
Testmozgással kapcsolatban is lesz még egy bejegyzés, főként kezdőknek, aztán majd mindenki halad a saját ütemében.
 
étcsoki cukor diéta fagyi gyümölcs http://schemas.google.com/blogger/2008/kind#post keményítő kenyér kifli szénhidrát túró tej tejszín tojásétcsoki cukor diéta fagyi gyümölcs http://schemas.google.com/blogger/2008/kind#post keményítő kenyér kifli szénhidrát túró tej tejszín tojás
 
Ez az én naptáram, én így vezetem :)
Tovább

Karácsony, 2014


Nálunk a Karácsony (amikor még lány voltam, nem pedig asszony) legalább egy egész hónap volt! Imádom a Karácsonyt és mindig úgy gondoltam, hogy tökéletesnek kell lennie. -Megjegyzem ez időszakomban nem dolgoztam, talán csak iskolába kellett járjak, de nem valami megerőltető módon.- Szóval nagyon vártam a decembert, már jó előre elkészítettem az adventi kalendáriumot, adventi koszorút, sok receptet elolvastam és kipróbáltam, hogy minden tökéletes legyen! 
Bár míg én ennyire készültem az ünnepekre, a családom többi tagja csak a fejét fogta, hogy miért kell úgy kinézzen a lakás, mintha egy pláza dekorációját kértem volna kölcsön?! Minden esetre ez az időszakom egy jó 3-4 éve volt, ugyanis azóta már dolgozom és nem sok időm van úgynevezett "porfogókra" és készülődésre. De azért igyekszem mindig valami fajta hagyományőrző, szívmelengető tevékenységet végezni, mint például a hagyományos mézeskalács sütés. Ezt a tradíciót egyik barátnőmmel kezdtük el még gimiben, annak is már legalább 7 éve :) Igaz, nem tudunk mindig együtt sütni, de mindig megbeszéljük, hogy sütünk, és azért gondolunk egymásra. 
Idén nálam egy hétig tartott a mézesek megsütése, mert majdnem minden második nap sütöttem, a következő nap pedig díszítettem. Hiszen a díszítés nélkül mit sem érnek ezek a finom kekszek! A nagy mennyiség pedig azért fontos, mert majdnem mindenhová viszek ilyenkor belőle. Természetesen, ha nem is mondják, hogy vigyek, attól még elvárják a szívük mélyén, hogy lepjem meg őket egy kis harapnivalóval. :) Még az a szerencse, hogy szeretek sütni!
Idén a legtöbb ajándékot kézzel készítettem, mivel azt vettem észre a családon, hogy ha veszek valamit, annak én jobban örülök, mint az ajándékozott. De ha én csináltam, azt imádják! Úgy hogy a legtöbb ember idén sálat kapott, és -bocsánat a kifejezésért, de ezt direkt így hívják- Hóember kakit (majd megértitek). Persze volt névre szóló bögre, mézeskalács tál, mézeskalács csomag, kávé különlegességek, pompon angyalka, hópehely dísz is.
Természetesen most is a tökéletességre törekedtem, de hogy Kinga sógornőm szavaival éljek: -Ez így tökéletes, ahogy van, ennél többet nem tudsz hozzárakni.- És milyen igaza van! Nem kell belehalni a Karácsonyba! :)
Most, hogy ennyit írtam, jöjjön egy pár kép is, az alján lesz egy pár recept is! :)

 Ez volt a tavalyi adventi "koszorúm" díszes mécsestartók 1-2-3-4 számozással


 Ajtódísz popcorn füzérrel és mézeskaláccsal díszítve: Merry Christmas!

 Ezek a fehér díszek, csillagok, szódabikarbónás gyurmából készültek.

 Textil díszt is csináltam pelenkaöltéssel.

A többi kép valamennyi ajándékról:

 Pompon angyalka, aminek gomb a glóriája és csipke a szárnya.

 Kolléganőim bögréi sülnek, hogy fixáljam a porcelánfestéket.

 Egy kis csíny, hogy legyen nevetés :) Szerencsére senki sem vette rossz néven :)


 Mézeskalácsból hópehely, amit összelapított szívószállal szaggattam ki.

 Mézeskalács díszítés.

 Szódabikarbóna-liszt-víz keverékéből készült dísz, ami nagyon szépen csillámlik, mint az igazi hó! :) Ismét szívószál szaggatós módszerrel készült.

 Infinity körsál, amit a kézfejemmel kötöttem ITT egy videó róla, hogy is kell.

Így kell hordani :)

És mint ígértem, a végére jöjjön egy pár recept amiből dolgoztam:

Mézeskalács:
Sajnos nem emlékszem pontosan, hogy honnan volt a recept, a facebookon láttam valaki ezt sütötte.
  • 9 ek. kristálycukor
  • 2 egész tojás + 2db sárgája
  • mézeskalács fűszerkeverék( én saját ízlés szerint kevertem ki fahéj-szegfűszeg-gyömbér felhasználásával)
  • 7dkg zsír
  • 7dkg vaj/margarin
  • 2 ek. tejföl
  • 9 ek. méz
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • 60 dkg liszt
 A cukrot, a tojásokat, mézeskalács fűszerkeveréket, zsírt, vajat és a tejfölt összekavarom.
A szódabikarbónát a mézzel felforralom, majd a masszába belerakom a lisztet, és szépen kidolgozom. 4-5 órára (én egy éjszakán át hagytam) betesszük pihenni a hűtőbe, majd lisztezett deszkán kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben kb 160-180°C-on 8-10 perc alatt világosra sütöm. 
Díszítéshez:
1 tojásfehérjét habbá verek, majd fokozatosan hozzászitálok porcukrot, amíg elég sűrű lesz. Pár csepp citromlevet is hozzáadok, hogy fényes legyen.

Minden évben kipróbálok egy receptet, de azt kell, hogy mondjam, hogy eddig ez vált be leginkább, ez volt azonnal puha mézeskalács! Szerintem megtartom ezt a receptet jövőre is! :)


Szódabikarbóna gyurma

  • 2 egység szódabikarbóna
  • 1 egység keményítő (minél fehérebb annál jobb, de én lisztet használtam és azzal is teljesen működött)
  • 1+1/4 egység víz
Vizet felmelegítjük, szódabikarbónát elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a keményítőt. Vigyázni kell, mert nagyon hamar összeáll, nehéz keverni! Ha összeállt akkor gyorsan kikanalazzuk egy folpackra, és eltesszük hűlni. Vigyázat mert forró! Egy-két óra múltán kinyújthatjuk lisztezett deszkán és kiszaggathatjuk, ahogy jól esik. Levegőn száradó gyurma, nem kell sütni.


Azt hiszem, hogy ennyi fért bele a karácsonyi részbe, idén mindennap voltunk valamerre, nem igazán kellett főzzek kivételesen. Azelőtt pedig mi vártuk a családot, barátokat, akkor mindennap főztem. Kemény volt, de azért legalább megcsillogtathattam főzőtudományomat is, aminek persze senki sem tudott ellenállni! Jövőre talán megint mi várjuk a vendégsereget, de addig még sok víz lefolyik a Dunán.
Búcsúzásképp még egy kép:

Harcsapaprikás túrós csuszával :)


Tovább

Keleti csemege




Mikor először találkoztam ezzel a "csemegével" a munkahelyem melletti pékségből, nagyon megfogott az íze és az állaga. Mindig találgattuk, hogy vajon mi lehet benne? Volt egy olyan változat is amiben kandírozott gyümölcsök is voltak, de ez sokkal finomabb! Aztán végül kigondoltuk receptszerűen kolléganőmmel. Régebben készítettem otthon a szülői házban kókuszcsókot, ami tojásfehérje+cukor+kókuszreszelék+kevés lisztből állt. A keleti csemege főként egy ilyen borzaskára hasonlít.
 Tehát a recept:
  • 3 db tojásfehérje
  • 100 gr. cukor
  • 100 gr. zabpehely
  • 100 gr. vaj
  • 2 marék teljes kiőrlésű liszt
  • 2 marék saláta magkeverék
  • 1 kk sütőpor




    A tojásfehérjét felverjük, majd a száraz hozzávalókat szépen elkeverjük, aztán a fehérjéhez keverjük. Végül az olvasztott vajat is belekeverjük.
    Kiskanállal kupacokat helyezünk sütőpapírral kibélelt sütőlapra, nem kell nagyon távol tenni egymástól, mert nem folyik szét!!! :) Előmelegített sütőben 15 percig sütjük 180 fokon. Ha kisült, rácson hűtjük. Ebből az adagból kb.: 30db készült.


    Tovább
    «
    12

    All about redkatie

    blogavatar

    Ezen az oldalon fenn áll annak a veszélye, hogy kreativitás illetve pozitív gondolkodás fertőz! Itt minden DIY és nem azért, mert olcsó, hanem mert LEHETSÉGES! HACK THE LIFE PEOPLE!

    Legfrissebb bejegyzések