Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mami féle tejfölös pogácsa




Mint már annyiszor említettem, hogy mennyire szeretném megsütni nagymamám pogácsáját, de helyette mindig mást sütöttem, úgy most végre eljutottam arra a szintre, hogy bevégezzem ezt a küldetésemet! Vasárnap volt, szép napsütéses idő, én pedig jó korán reggel (10 órakor) levonatoztam Tárnokra Nagymamámhoz.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 csapott ek. só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő fél dl tejben felfuttatva 
  • 50 dkg margarin
  • +1 tojás a lekenéshez

 












1,Először a liszt-sütőpor-só kombinációt elkeverjük a kezünkkel, majd a lágy margarint alaposan belemorzsoljuk.


2, A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a morzsolásunkhoz.












4, Miután mindent beletettünk, jól összegyúrjuk, rugalmas, könnyű tésztát kell készítenünk.

3, A tojást és a nagy pohár tejfölt is hozzáadjuk.

Készítettem egy videót nagymamámról, amiben megmutatja, hogyan kell jól összegyúrni a tésztát :)  Sajnos nem a legjobb minőség, de a lényeg, a szeretetteljes munka szerintem látható! :)


Ezek után kb. 20 percig meleg helyen kelesztjük. Miután duplájára megkelt, ketté választjuk(mert nem valószínű, hogy ekkora tésztát kitudunk nyújtani kis konyhapulton), kinyújtjuk 1cm vastagságúra.
 
 










Kb. 1cm-re nyújtjuk.


Harmadolva hajtjuk, majd keresztbe is behajtogatjuk.

Ezt a folyamatot még egyszer megismételjük és újabb 20 percre kelni hagyjuk.
Amíg pihen magában, addig ha akarunk más ízesítést pl. töpörtyűset, akkor lereszelhetjük nokedli szaggatón a nagyobb darabokat.

Ha már szépen megpüffedt a tésztánk, akkor ismét kinyújtjuk, és például a töpörtyűvel megszórhatjuk.

Meghajtogatjuk az előbb megismert módon.




Kinyújtjuk 1,5-2cm vastagra, majd hosszú élű éles késsel sréhen kereszt mintásra bevagdossuk. Lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire téve a felvert tojással jól lekenjük, hogy fényes legyen a teteje.

 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10percig sütjük, majd 180 fokra felvéve további 15 percig hagyjuk a sütőben.


 Utána csak győzzük kivárni amíg kihűl! :)
Be kell valljam, aznap ezt ebédeltem, mert amíg sült a következő adag, szépen behabzsoltuk mamival az éppen kisülteket, és másnak már nem igazán maradt hely! :)
Tovább

Retró SOS perec




Már egy ideje nézegettem ennek a klasszikus perecnek a receptjét, és gondolkodtam, hogy mikorra süthetném meg, mert ez azért eléggé "gyerek-kaja", mi pedig még csak ketten vagyunk Tomival. Persze ahogy elmondtam neki, hogy mit szeretnék sütni, rögtön előjött belőle a kisgyerek és azonnal rávágta, hogy -dede, igen süssek ilyen finomságot!!! - Így hát kipróbáltuk ezt is.
 A recept Illéskrisz Konyhájából van:


  • 55 dkg liszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 dl olaj
  • 3 ek cukor
  • 1 ek só
  • 2 ek tejpor
A lekenéshez 1 egész tojás, a mázhoz pedig:
  • 3 ek liszt
  • 2 ek só
  • kevés víz
  •  
    Mindezeket összegyúrjuk, bedagasztjuk, majd kétszeresére kelesztjük. Kb 8 rudat sodrunk belőle, majd perecet formálva ismét kelni hagyjuk, lekenjük tojással. Előmelegített sütőben 180fokon sütöttem kb 20percig, illetve míg megpirul, majd a sós mázzal nyakon öntjük, és még 5percig hagyjuk sülni. Rácson hűtjük, és lehet fényképezni, enni-szimatolni-gyönyörködni :)
     

 Viszont ma annyira leégettem az ebédnél a nyelvemet levessel, hogy sajnos mindent sokkal sósabbnak és csípősebbnek érzek, szóval ellehet képzelni mennyire jól esett megkóstolni! :D


Tovább

All about redkatie

blogavatar

Ezen az oldalon fenn áll annak a veszélye, hogy kreativitás illetve pozitív gondolkodás fertőz! Itt minden DIY és nem azért, mert olcsó, hanem mert LEHETSÉGES! HACK THE LIFE PEOPLE!

Legfrissebb bejegyzések