Ma vendégségbe megyünk nővéremékhez, náluk fogunk húsvétolni. Ilyenkor mindenkinek van egy -vagy több- kiosztott feladata, hogy mit kell hozzon. Ez tök jó módszer a vendéglátásra, mert senkit sem verünk anyagi csődbe, de mégis bárkinél összegyűlhetünk. A mi feladatunk volt, hogy hozzuk a sonkát, meg valamilyen sütit. Persze mindig rám marad a süti. De semmi baj, mert már tavaly kigondoltam, hogy mit szeretnék sütni idén! HÚSVÉTI MINYON TOJÁST.
Volt több variációja is, ami például nem süti volt, hanem kocsonya, csak tojás formában. Na én nem szeretem a kocsonyát, szóval ez kiesett. Maradt a süti. Pinteresten piskóta tésztát töltöttek bele, de kipróbáltam és sokkal gazdaságosabb, ha más tésztával készül.
Maga a tészta recept rendkívül egyszerű, mert egy muffin tésztát kell beletölteni a tojáshéjakba. Ami nehéz ebben a receptben, az a tojáshéj egybentartása.
Hozzávalók a muffin tésztához:
- 250gr. liszt
- 3tk. sütőpor
- 1/2 tk só
- 100gr. cukor
- 50gr. barnacukor
- 1 tojás
- 2,5dl tej
- 0,6dl olaj
- +csoki (ét/tej)
Külön tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só, csoki), és a folyékony hozzávalókat (cukor, tojás, tej, olaj).
Összeöntjük a két tál tartalmát, jól elkeverjük.
A tojáshéjakat előkészítjük: kb 1-2 cm átmérőjű lyukat kell csinálni a tojás tetejére, amin majd beletöltjük a tésztát.
A tojás tartalmát egy tálba öntöm, fincsi tojásrántotta lesz belőle. Sajnos a sütihez nem tudom felhasználni.
A tojáshéjakat kimosuk, ügyelve arra, hogy ne törjük össze, illetve hogy a belső hártyaréteget mindenképp lyukasszuk ki. Ellenkező esteben egy légbuborék marad a tojás alján, ami kitolja a tésztát.
Előmelegítjük a sütőt 180-200°C-ra. Kiolajozzuk a tojáshéjakat. Habzsákból töltöttem meg a "formákat", figyelni kell hogy csak a tojás feléig/háromnegyedéig töltsük meg.
Én egy sütőlapra tettem a tojástartót, abban sütöttem meg őket. 15 perc alatt elkészült.
Amint kihűlt, meghámozzuk, kidíszítjük tojásfehérjéből és porcukorból készült cukormázzal.
A tojásokat fogpiszkálóra szúrtam, majd a tojástartó aljára rögzítettem.
Kiskanállal/fogpiszkálóval rácsurgattam a mázt.
Hűtőbe tettem, hogy megdermedjen, végül olvasztott csokival is meglocsoltam.
Ezek lettek az én húsvéti tojásaim. Ebből a tésztamennyiségből 1 híján 20db tojást tudtam készíteni.
NYAMI!