Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zúzmara fondtant torta

Tavaly beleástam magam a tortasütés rejtelmeibe is, méghozzá egy kedves barátnőm 23.születésnapjára.
Novembert írtunk, hűvös-nyirkos időjárás jellemezte a tájat. Ez a barátnőm pedig szinte él-hal a tündérek varázslatos és bűbájos világáért. Tehát készítettem egy ennivalóan (szó szerint) aranyos és téli tortát.


A torta alapja piskóta:
  • 8 tojássárgája
  • 8 tojásfehérje
  • 8 ek cukor
  • 8 púpozott ek liszt
  • csipet só
  • világoskék ételszínezék
A cukrot a sárgájával fehéredésig keverem, majd hozzá adom a lisztet, csipet sót, ételszínezéket, összedolgozom. A fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan belekeverem a lisztes masszába. 2 tortaformát használtam, egy 26cm-est, és egy másikat ami fogalmam sincs mekkora, mert nem volt kisebb formám, és alufóliából készítettem egy kisebb peremet. Belekanalaztam a piskóta masszát, és egy habkártyával elsimítottam a tetejét, egy kis mélyedést hagyva a közepén, hogy ne legyen púpos. 
180°C-on 15-20 percig sütöm, amíg aranybarna nem lesz. A formában hagyom kihűlni.
A krémhez:
  • 250gr. mascarpone
  • 250ml  habtejszín
  • 200gr. porcukor
  • 250gr. áfonyaszósz
Felverem a habot, bele a cukor, a mascarpone és az áfonyaszósz. 
Rétegekre vágom a piskótát, és megkenem minden egyes részét. Nekem nagyon segített a habkártya, könnyen eltudtam simítani vele a krémet. Aztán jön rá a fondant.
A kisebb emeletet is ráhelyeztem, egy kis krémmel alásegíthetünk, hogy jobban megmaradjon a tetején.
Pizzavágóval könnyen leszedhetjük a felesleges fondant-ot a széleiről.
Én cukormázzal és a maradék fondant-nal díszítettem a tortámat.
Végül a torta csúcsdísze a munkahelyemről beszerzett Zúzmara forma, igazán különlegessé tette.
 1. Fondant pillangó
 2. Zúzmara hópelyhen (a csúcsok csúcsa :) )

3. És a kész torta :)

Mondanom sem kell, hogy meglepődött az ünnepelt. Nagyon különleges és kissé bizarr látványt nyújtott a mentakék piskóta a rózsaszín krémmel! :)
Tovább

Amikor megengedik, hogy kicsit "hajaskodjak" :)


Nagyon ritkán van alkalmam hosszú hajjal kreatívkodni, de néha-néha nekem is összejöhet. Főleg mikor nővérem hajáról van szó, akkor aztán végképp vége a lehetőségeimnek. Ezek nem friss képek amiket most feltöltök, de nővérem hajáról nekem ennyi képem van jelenleg.

1. Ez egy parketta fonás, ami körbefut a tarkón egy virágban.

2. Ez pedig egy teljesen véletlenszerűen csigás feltűzött konty, ami felülnézetből teljesen olyan mint egy fonott kalács :)
Tovább

Egy rajzos délután a csajokkal :)

A héten szerdán szabadnapos voltam, pont mikor leesett az első hó. Így megkértem pár barátnőmet akikkel egy rajzsuliba jártam, hogy jöjjenek el hozzám és rajzoljunk egy jót! Sajnos már régen nem rajzoltam, se időm se kedvem nem volt hozzá. De gondoltam, hogy a jó társaság majd meghozza a hangulatot, és így is lett.
Persze azért tettem róla, hogy jó hangulat legyen, készítettem a nagy havas hideg időre való ínycsiklandó forralt bort!


7,5dl vörösborból készítettem, amihez 5dl vizet tettem. Majd 1ek szegfűborsot, és ugyanennyi szegfűszeget is. Kevés fahéjat, pár szelet narancsot is beledobtam. Végül forráskor 1ek cukrot és 2ek mézet csurgatok bele.
Sajnos képet nem készítettem róla, de ez egy elég hangulatos kép amit interneten találtam forralt borról. :)


Falatozni, pedig leveles tésztából készült "garbage croissant" készült :) Azért ez a neve, mert minden ami karácsony után maradt belesütöttem (igazából így hóvégére nem sok minden maradt, de ami volt azt bele tettem :)) Fahéj, mézes magyoró, jégcukor. Arra pont elég volt, hogy korgó gyomrunkat elhallgattassa.  :)

Ja, egyébként a rajzolás is jól sikerült, csak hogy szó essen róla :D  kiskutyámat Zizit rajzoltuk, aki lehetetlen modell, 5percenként változtatta a fekvőpozícióját... szóval csak gyors skiccek készültek róla :)

Ez egy fotó a gyönyörűségemről :) Rókakutyuskááám

Ezek pedig az 5perces Zizik :)
Tovább

Rákóczi túrós?! Bár a többiek gyümölcstortát kértek...

Történt egyszer, hogy Szeptember 16-án drága Nagymamámnak 76. születésnapja lett. És kedves családom, testvérkéim megkértek, hogy süssek Maminak gyümölcstortát! DE már elmúlt a nyár, és nem igazán találtam szemetgyönyörködtetőnek az idény-gyümölcs felhozatalt (ami ugye egy klasszikus gyümölcstorta alapvető létfontosságú eleme), így arra gondoltam, hogy elrejtem a gyümölcsöket a torta belsejébe. Méghozzá a még életembennemsütöttemrákóczitúrósom belsejébe, így igazából ez egy gyümölcsös-babapiskótás Rákóczi túrós.


A tészta alapja egy pofonegyszerű linzertészta.

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor (ez elhagyható, mert a töltelék már önmagában is elég édes)
  • 1 tojás sárgája 
 A töltelékhez:
  • Baracklekvár pár ek.
  • 50dkg túró
  • 1 tojás sárgája
  • 15dkg cukor
  • gyümölcsök(barack, ananász, kivi, szőlő stb)
  • 200 ml habtejszín felverve 
  • +1 csomag babapiskóta

A hozzávalókat összedolgozzuk, a vajat a liszttel szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, és aki édesebben szereti a porcukrot is. Gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk, ha mindent beletettünk. Én egy piteformába nyújtottam a tésztát, csak a forma aljába tettem.
15-20perc alatt megsütöttem 180°c-ra előmelegített sütőben.
Amíg sül addig elő lehet készíteni a tölteléket, túrót, tojássárgájával, cukorral és a felvert habbal eldolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a felszeletelt-darabolt gyümölcsöket.
A kisült linzertésztára kanalazunk pár evőkanálnyi baracklekvért, majd a túrós maszlagot (de még előtte előkészítettem a babapiskótát, félbetörve). Ügyesen óvatosan és véletlenül se hirtelen mozdulatokkal, ahogy én tettem, körbe rakjuk a túrótölteléket a babapiskótával.
Ha ez megvan, mehet be a hűtőbe, amíg elkészítjük a harmadik és egyben legkritikusabb részt, a tojáshabot a tetejére. Sok receptverziót elolvastam erről, de természetesen a saját fejem után mentem, szóval a megfelelő állagú eredményt nem garantálhatom.

A tojáshab:
  • 4 tojásfehérje
  • 20dkg porcukor
  • pár ek. barack lekvár(díszíteni)
Megpróbáltam a legjobb minőségű, legkeményebb tojáshabot előállítani a robotgépemmel, aztán hozzáadtam a porcukrot és azt is robotgéppel kevertem el, ámbár ezúttal alacsonyabb fokozaton. Istenments, hogy összeessen nekem az a szép hab!
Végül csepp formákat próbáltam kanalazni a túróra, hogy szépen beterítse. Jön rá elszórtan a lekvár, majd a sütőbe betoltam, és épphogy fokozaton, SZÁRÍTOTTAM a habot, nem sütöttem.

Nem lett a legszebb torta amit valaha csináltam, de az biztos, hogy a legszebb első Rákóczi túrósom lett :)Az íze pedig a családom szerint jobb, mint a cukrászdai! Sajnos én nem ehettem belőle, mert épp a diétám kellős közepén tartottam(amit egyébként nagy sikerrel végig vittem -13kg! WOW), de az arcukról mindent letudtam olvasni! :) Öröm nekik sütni-főzni!
Tovább

Kedvenc kalácsom

Nagyjából egy éve kezdtem el sütni (most már heti rendszerességgel) mindenféle péksütit, tortát, esetleg kenyeret, de amit a legsűrűbben sütök az a FOSZLÓS KALÁCS, a recept Limarától van.
Először nagyon féltem a kelt tésztáktól, nem akart megkelni a semmiért sem az a nyavalyás, sajnos volt egy-két félresikeredett próbálkozásom mire megtaláltam ezt az oldalt, de ma már megy mint a karikacsapás!
Ezt szoktam minden jóval felturbózni, néha mákkal, kakaóval, dióval, amivel jólesik. És persze amivel rendelik (férj, anyu, apu, rokonsááág... )

 

Persze érdemes kivárni míg kihűl egy kicsit, de tudjátok van, aki FORRÓN szereti :) finom meleg kakaóval!
Tovább

All about redkatie

blogavatar

Ezen az oldalon fenn áll annak a veszélye, hogy kreativitás illetve pozitív gondolkodás fertőz! Itt minden DIY és nem azért, mert olcsó, hanem mert LEHETSÉGES! HACK THE LIFE PEOPLE!