Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Öko mosás és rendszerezési tippek


Tudom, furcsa egy ilyen témáról olvasni egy 23 éves lánytól, nem akarok senkit sem kioktatni, de főként azoknak érdemes elolvasni ezt a bejegyzésemet, akik kezdő háziasszonyok, mint amilyen én is vagyok. Ami még furcsább lehet, főleg azoknak akik ismernek, hogy egyáltalán ilyenekről írok, hiszen köztudott, hogy nem vagyok egy Hamupipőke tip-top kisasszony, sőt... Mégis, most megérett bennem ez a dolog, és ha másért nem is, legalább a környezetem miatt, a Föld egészségéért, vagy azért, hogy a pénztárcámat kíméljem, most már így járok el minden mosásnál, takarításnál.
Pár hete kezdtem neki, néztem utána az öko mosásnak-takarításnak, méghozzá azért, mert nagyon zavart, hogy nem találok megfelelő öblítőt(nagyon erős illatanyaga van mindegyiknek és már rosszul vagyok mindtől) minden alkalommal más és más öblítőt is kipróbáltam, de egyik sem jött be. A másik oka, hogy nagyon drága mosószereket vettem eddig, naiv módon bedőlve a reklámoknak. Úgy hogy elegem lett, és először az öblítővel kapcsolatban keresgéltem a neten(mert pont elfogyott), hogy mit lehet használni helyette. 

Egyszer, még talán tavaly volt a Nők Lapjában egy cikk az öko mosásról, amit Öko Anyu írt, hogyan főzzünk folyékony mosószert. Nagyon költséghatékony, rendkívül jól tisztít és bárki elkészítheti otthon, nem lehet elrontani (persze mint mindig Kati ezt is elrontotta elsőre... sikerült ott felejtenem a gázon és gyönyörűen odakozmált)
RECEPT:
  • 5dkg reszelt mosószappan 
  • 3liter mentes ásványvíz
Feltesszük főni takarék lángon 1,5 órára, majd botmixerrel "átturmixoljuk". KÉSZ.
Az ásványvizes palackokba visszatöltjük.

 Mosószer mellett használhatunk mosódiót, mosószódát, fehérítésnek pedig bóraxot, vagy szódabikarbónát
Öblítéshez én 1dl ecetet töltök az öblítő rekeszbe és belecseppentek 10-15csepp 100%-os illóolajat. Elvileg az ecet vonzza a koszt, így még inkább tisztább lesznek a ruhák, ráadásul vízkőoldó, de még a kemény vizet is meglágyítja! Fantasztikus! :)

Ha készen van a mosás, akkor jöhetne a teregetés. De hogy ne kelljen vasalni a ruhákat "előkezeljük" szépen. A második anyukámtól, Zsuzsitól tanultam ezt a technikát, hogy teregetés előtt összehajtja a ruhákat, kisimogatja a gyűrődéseket, és hagyja pihenni egy kicsit. Én egy éjszakát simán hagyom összehajtva, majd reggel teregetem csak ki. Nem gyűrött egy kicsit sem utána! Nagyon szupi módszer! :)

Mikor megszáradt összehajtjuk, rendszerezzük a szekrényben. Igen, RENDSZEREZZÜK! Nagyon jó hajtogatási technikát találtam neten(furcsa, de tényleg van ilyen videó, amiben megmutatják, hogy kell hajtogatni :D ugyanis nem mindegy!), amivel bugyikat, zoknikat pólókat fantasztikus módon lehet rendszerezni! Nálunk például zokni-bugyi-alsógatya csak be van "hányva" egy dobozba, hogy ne kallódjanak el túlzottan. De azért van, hogy elkallódik, és csak a féllábunkra van zokni.

Ez a videó azoknak jó, akik komódban vagy fiókos szekrényben tárolják a pólókat is.
<object 560="" allowfullscreen="" class="BLOGGER-youtube-video" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0" data-thumbnail-src="https://y>timg.googleusercontent.com/vi/nJAYRXjZoMY/0.jpg" height="266" width="320">https://youtube.googleapis.com/v/nJAYRXjZoMY&source=uds

Itt azt mutatják meg hogy kell a bugyikat hajtogatni

Ez pedig az alsógatyáknak nagyon jó módszer!

Takarításról is essen néhány szó:
Amit érdemes használni, az ecet, citromsav, mosószóda, szódabikarbóna, bórax, alkohol, mosószappan, illóolaj

Az ecet folttisztító, szivacsot átitatva kell átdörzsölni a foltos ruhadarabot.Télen pedig a felsózott utakról felverődött sarat lehet nagyon jól letakarítani a csizmáról, nadrágról. Szőnyegtisztító, távol tartja az atkákat, molylepkéket, de a színét is felfrissíti. Ablaktisztításhoz is használhatjuk, citrom illóolajjal elkeverve, permetezőbe töltve. Nem utolsó sorban öblítőnek is nagyon jól funkcionál
Citromsav vízkőoldásra nagyon jó, wc tisztításra.
A mosószóda több funkciós szer, zsíroldó, vízlágyító. Akár hígítva mosogatáshoz is használható, egyébként pedig mosógépbe használom leggyakrabban mosószerként.
Szódabikarbónát ecettel használva dugulás esetén is használhatjuk, de az odaégett edényekről is leszedi a kormot, koszt.
Bóraxot kádfehérítésre, fehérítésre használjuk.
Alkohol: Ablaktisztításra: fél liter víz+(citrom illóolaj)+1 ek citromsav+alkohol. Ha csak illóolajjal használjuk akkor légfrissítőnek, ruha permetezésre-illatosítására jó.
Mosószappan: felmosáshoz, mosogatáshoz, mosáshoz lehet használni. Mosogatószer hozzávalói: 4, 5 evőkanál (olcsó) szappanreszelék, 2,5 dl mosószóda, 2,5-3 liter melegvíz.

Nagyjából ennyi, amit összetudtam szedni az öko mosásról-takarításról-rendszerezésről. Azért még a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban van még mit tanulni, begyakorolni, de majd annak eljön az ideje, majd azt is tökélyre fejlesztem! 
Az oldalak amiket felkerestem az információk kiegészítésére:
http://www.rendteremto.hu/%C2%B0blog/fehernemu-hatogatas/
http://www.zoldhaz.info/%C3%B6kotiszt%C3%ADt%C3%A1s
http://www.nlcafe.hu/eletmod/20130813/okoanyu--folyekony-mososzer-csinald-magad/
 
Tovább

Orchideás torta





Ezen a héten volt kolléganőmnek 40.születésnapja és kapott tőlem egy tortát :)
Málna-mascarpone krémes töltelékkel, lila fondant-nal volt bevonva. Tetejére pedig egy lila-fehér orchideát készítettem (nem azért mert Újpest drukker :D) 
Tortával a szokásos módon jártam el, 2 piskótát sütöttem, 2-2 részbe vágtam, és megtöltöttem a málnás mascarponével:
250gr.mascarpone, kb ugyanennyi málnalekvár, 2csom.(2x200ml) habtejszín.
Kemény habbá verjük a habtejszínt, belekeverjük a mascarpone krémet, végül ízlés függően a lekvár mennyiséget.
A kihűlt piskótát megkenjük vastagon (kb1,5cm) a krémmel, majd rétegezzük a piskótával. 
Az egész tortánkat befedjük a krémmel, és habkártya segítségével szépen elsimítjuk az "ügyet" :D
 Itt egy kis segítség, hogy csinálják a profik (Ő vajkrémmel készítette):


Hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a fondant-ot:
Porételszínezékkel  színeztem be a 3/4 részét, Püspöklila árnyalatúra, 1/4-ét fehéren hagytam az orchideának.
Előzőnap készítettem só-liszt-gyurmából erezetet az orchidea szirmainak, hogy olyan legyen mint az igazi :)
Már nem emlékszem melyik facebook-os csoportban osztotta meg valaki, hogy só-liszt-gyurmából készített sütipecséteket, de tovább gondoltam a dolgot és virágszirom erezőt készítettem belőle! :D


Ha megformáztuk a szirmokat, hagyjuk száradni fél napig-1napig, majd kezdhetjük megfesteni :)


A szirmok végeibe drótot szúrtam, hogy könnyen lehessen hajlítani, mikor összefogom őket. Összesen 5 szirom, középre pedig egy kisebb lila fondant darab megfodrozva, összecsavarva készült.

 Ez pedig már az összeállított, kész ORCHIDEA :)

 Végül beborítottam lila fondant-nal a tortámat és sötétlila cukormázzal "csipke szerű" indamintát rajzoltam rá.
Mehet rá a virág és....

...VOILÁ!!! :)

Nagyon nehéz volt elszállítani, főleg most, hogy ilyen dög meleg lett hirtelen... egyébként is mindig rohanok reggel, de így ezzel a tortával nagyon kellet figyeljek, nehogy odavágjam valaminek! :P
Sajnos nem tudtam venni papír tortadobozt, így nagyon megnehezítettem a dolgomat...
Tényleg be kellene szerezzek egy műanyag tortahordót... :/

Isten éltessen sokáig Marika! :)

Tovább

Fondant házilag

A fondant egy nagyon jó dolog, marcipán helyettesítő bevonat, könnyen dekorálhatunk vele tortákat, készíthetünk rá figurákat, és nem utolsó sorban sokkal olcsóbb, mint a marcipán!
Ez a változat pedig még olcsóbb, mint a bolti fondant, aminek kilója kb 1800-2000Ft között mozog.
Hozzávalók:
6 ek. víz, 1 csapott ek zselatin(érdemes Dr.Oetker-t használni, mert a HorváthRozistól nem lesz fehér egészen), 2 ek méz, 1 ek margarin/vaj, porcukor amennyit felvesz(kb 400-500gr)
(Mérjünk ki mindent jó előre, mert ha főzés közben mérjük becsomósodhat a zselatin, könnyen odaéghet!)
Langyos vízben feloldjuk a zselatint, majd lassú tűzőn összemelegítjük a vajat, mézet. Mikor szép homogén állagúra sikerült elkeverni, akkor kezdhetjük beledolgozni a porcukrot. Nem kell átszitálni, csak nyomkodjuk szét még a zacskójában a csomókat és szórhatjuk is bele a masszába!
Folyamatosan keverjük ameddig csak tudjuk, aztán ha már nem megy, akkor borítsuk ki a munkalapra és ott gyúrjuk tovább. Akkor jó, ha még egy picit ragad a massza, de már jól gömbölyíthető.
Ha gumi szerű az állaga az nem jó, akkor túl sok benne a zselatin, ha szakad, akkor pedig a porcukor sok.
Érdemes egy napot folpakkban a  hűtőben pihentetni, utána tudjuk akár színezni is pl. porételfestékkel, vagy ha folyékony van akkor az elején kell ételfestékkel kipótolni a víz kis mennyiségét.



Tovább

Keleti csemege




Mikor először találkoztam ezzel a "csemegével" a munkahelyem melletti pékségből, nagyon megfogott az íze és az állaga. Mindig találgattuk, hogy vajon mi lehet benne? Volt egy olyan változat is amiben kandírozott gyümölcsök is voltak, de ez sokkal finomabb! Aztán végül kigondoltuk receptszerűen kolléganőmmel. Régebben készítettem otthon a szülői házban kókuszcsókot, ami tojásfehérje+cukor+kókuszreszelék+kevés lisztből állt. A keleti csemege főként egy ilyen borzaskára hasonlít.
 Tehát a recept:
  • 3 db tojásfehérje
  • 100 gr. cukor
  • 100 gr. zabpehely
  • 100 gr. vaj
  • 2 marék teljes kiőrlésű liszt
  • 2 marék saláta magkeverék
  • 1 kk sütőpor




    A tojásfehérjét felverjük, majd a száraz hozzávalókat szépen elkeverjük, aztán a fehérjéhez keverjük. Végül az olvasztott vajat is belekeverjük.
    Kiskanállal kupacokat helyezünk sütőpapírral kibélelt sütőlapra, nem kell nagyon távol tenni egymástól, mert nem folyik szét!!! :) Előmelegített sütőben 15 percig sütjük 180 fokon. Ha kisült, rácson hűtjük. Ebből az adagból kb.: 30db készült.


    Tovább

    Rusztikus magos kenyér



    Május 1-je van, otthon pihenünk és tegnap kerestem a neten valami újdonságot, amit süthetnék. Fűszer és Lélek oldalán találtam ezt a rusztikus kenyér receptet, bár az olajbogyóval és korianderrel készült, az enyém viszont olajos magvakkal.
    Előző nap készítettem egy öregtésztát, bár a recept kovászt írt, de sajnos annyi időm nem volt, hogy akár egy hétig érleljem a kovászt. 
    Jöjjön a recept:

    60 dkg liszt
    20 dkg teljeskiörlésű búzaliszt
    2 dl kefir 

    3 dl meleg víz
    20 dkg öregtészta
    2 kk sikér
    1 csomag száraz élesztő
    2 kk méz
    2 kk só
    2 marék magkeverék





    Mindent szépen összedolgozunk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.(Az enyém mondjuk 3x-osára kelt, mert míg hagytam kelni, addig lementünk kicsit a szabad levegőre, edzeni a Margitszigetre :) Szóval úgy 3 órát kelesztettem.) Aztán jól átgyúrjuk és hozzáadjuk a magkeveréket, majd valamilyen csavart formát készítünk belőle.
    Ismét kelni hagyjuk, míg a sütő felmelegszik egészen 220 fokra. Majdnem egy órán át sütjük gőzös sütőben, félidőben viszont kicsit lejjebb vesszük a hőfokot. Akkor van kész, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk. A végén megspricceljük vízzel, hogy kicserepesedjen (sajnos nekem most sem cserepesedett ki).
    Rácson hagyjuk hűlni.

     Azért fincsi lett :)

    Tapasztalatok:
    1. Mielőtt sütni szeretnék valamit, érdemes pár nappal előtte megnézni a receptet, hátha valamit több nappal előtte kell elkezdeni. Jelen esetben a kovászt...
    2. Ellenőrizd le, hogy minden hozzávaló megvan, nehogy pórul járj, esetleg egy piros betűs ünnepnap jön másnap... minden zárva és rájössz, hogy nincs itthon élesztő? Igen, ez elég nagy baj. Még az a szerencse, hogy van a közelben éjjel-nappali.
     
    Tovább

    All about redkatie

    blogavatar

    Ezen az oldalon fenn áll annak a veszélye, hogy kreativitás illetve pozitív gondolkodás fertőz! Itt minden DIY és nem azért, mert olcsó, hanem mert LEHETSÉGES! HACK THE LIFE PEOPLE!