Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagyon csokis csokitorta



Kis-nagy húgomnak 12. születésnapjára készítettem egy ilyen fincsi, tinik kedvence tortát.
 Hozzávalók a piskótához:
  • 6 tojás
  • 6 púpozott e.k. liszt
  • 6 csapott e.k. cukor
  • 3 púpozott e.k. keserű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a ganache krémhez:
  • 180 gr. étcsokis tortabevonó
  • 200 ml. habtejszín
Amit még használtam hozzá:
  • 20 db babapiskóta
  • 500 gr. eper
  • 3 e.k. cukor a szirup főzéshez
  • kb. ugyanennyi víz
  • 7 csomag Kit-Kat csoki
  • 4 csomag Smarties
  • Nutella a torta bevonásához




Első lépésként a piskótát készítettem el a szokásos módon: szétválasztom a tojásokat, a sárgáját kikeverem a cukorral, liszttel, kakaóval, és a sütőporral. Majd a fehérjét kemény habbá verem. 1/3-át teszem először bele a lisztes keverékbe, hogy fellazuljon kicsit, majd a többi részét is óvatosan beleforgatom. 160fokra előmelegített sütőbe teszem és kb. 30perc elteltével tűpróba után a lekapcsolt sütőben hagyom kihűlni.
Amíg hűl, elkészítjük a ganache-t. A csokit apróra törjük, és a tejszínt felforraljuk, és jól nyakon öntjük a csokit :) 
Kézi habverővel csomómentesre keverem, és "kiteszem az erkélyre hűlni" (a lényeg hogy jól kihűtjük).
Aztán megpucolom az epret és felfőzöm a cukorral sziruppá. A babapiskótát beáztatjuk a szószba, majd félre rakjuk, mert valószínűleg már kihűlt a ganache. 
Robotgéppel felverem, és a kettévágott piskóta egyik felét megkenem a fele krémmel. Megpakolom szépen sorjában a piskótákkal, és a maradék epret is ráteszem. A ganache másik felét most használjuk fel, az eper réteg tetejére kenjük. Mehet rá a kakaós piskóta fedél. Nutellával bevonjuk az egész tortánkat, hogy ráragadjon a Smarties is és a Kit-Kat is. A rózsaszínű csokidrazsékból kiraktam a torta közepére egy 12-est és a többi színt köré szórtam. Így kissé egy szemvizsgálat feladataként néz ki, de szerintem jópofa lett!
Végül a Kit-Kat csokikat félbetörve egyesével felsorakoztattam a torta szélére éééés KÉSZ! :)

Vigyázat! Nagyon CSOKIS!!!! :)

Nagyon Boldog Szülinapot Namesz!!! :)


Tovább

Mami féle tejfölös pogácsa




Mint már annyiszor említettem, hogy mennyire szeretném megsütni nagymamám pogácsáját, de helyette mindig mást sütöttem, úgy most végre eljutottam arra a szintre, hogy bevégezzem ezt a küldetésemet! Vasárnap volt, szép napsütéses idő, én pedig jó korán reggel (10 órakor) levonatoztam Tárnokra Nagymamámhoz.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 csapott ek. só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő fél dl tejben felfuttatva 
  • 50 dkg margarin
  • +1 tojás a lekenéshez

 












1,Először a liszt-sütőpor-só kombinációt elkeverjük a kezünkkel, majd a lágy margarint alaposan belemorzsoljuk.


2, A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a morzsolásunkhoz.












4, Miután mindent beletettünk, jól összegyúrjuk, rugalmas, könnyű tésztát kell készítenünk.

3, A tojást és a nagy pohár tejfölt is hozzáadjuk.

Készítettem egy videót nagymamámról, amiben megmutatja, hogyan kell jól összegyúrni a tésztát :)  Sajnos nem a legjobb minőség, de a lényeg, a szeretetteljes munka szerintem látható! :)


Ezek után kb. 20 percig meleg helyen kelesztjük. Miután duplájára megkelt, ketté választjuk(mert nem valószínű, hogy ekkora tésztát kitudunk nyújtani kis konyhapulton), kinyújtjuk 1cm vastagságúra.
 
 










Kb. 1cm-re nyújtjuk.


Harmadolva hajtjuk, majd keresztbe is behajtogatjuk.

Ezt a folyamatot még egyszer megismételjük és újabb 20 percre kelni hagyjuk.
Amíg pihen magában, addig ha akarunk más ízesítést pl. töpörtyűset, akkor lereszelhetjük nokedli szaggatón a nagyobb darabokat.

Ha már szépen megpüffedt a tésztánk, akkor ismét kinyújtjuk, és például a töpörtyűvel megszórhatjuk.

Meghajtogatjuk az előbb megismert módon.




Kinyújtjuk 1,5-2cm vastagra, majd hosszú élű éles késsel sréhen kereszt mintásra bevagdossuk. Lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire téve a felvert tojással jól lekenjük, hogy fényes legyen a teteje.

 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10percig sütjük, majd 180 fokra felvéve további 15 percig hagyjuk a sütőben.


 Utána csak győzzük kivárni amíg kihűl! :)
Be kell valljam, aznap ezt ebédeltem, mert amíg sült a következő adag, szépen behabzsoltuk mamival az éppen kisülteket, és másnak már nem igazán maradt hely! :)
Tovább

Oh, te drága Macaron!



Tegnap szabadnapos voltam, és a sok teendőm mellé gondoltam, hogy sütni fogok valamit. Tettem vettem a dolgaimat, voltam hajat festeni, voltam vásárolni a Sütisdobozban is (ide is, oda is bekukkantottam egy szóra), nem is tudom hány bio-boltot jártam végig, de vettem nagy nehezen mandulalisztet. Aztán ez a sok elfoglaltságom 6-ig elhúzódott, utána tudtam csak neki kezdeni a francia gazdagok piperkőc  sütijét megsütni, a MACARONT. Nem tudom, ki hogy van vele, de én amikor először kóstoltam macaront, akkor nekem nem nyerte el a tetszésemet igazán. Nagyon édes volt, és egynél többet nem is lehetett megenni belőle. Na de, mi van ha én finomat sütök? :D Majd kiderül!

Az ötlet, hogy macaront süssek a facebook üzenőfalamról jött, mert egyik barátnőm posztolt egy videot, amiben bíztattak, hogy Merjünk macaront sütni! Úgy hogy gondoltam, hogy merek. Hátha nyerek :) Így is lett, nyertem nagyon finom harapnivaló édes sütikééét! Bár a pénzt is visszanyertem volna amibe került... 




Amit a fentiekben linkelt receptben is láthatjátok az alap tészta a következő:
  • 15dkg mandulaliszt
  • 15dkg porcukor
  • 5,5+5,5 tojásfehérje
  • néhány csepp ételfesték(én por ételfestéket használtam: püspöklila)
  • 15dkg kristálycukor
  • 3,8dkg víz
A töltelékhez:
  • 3ek nutella
  • 15dkg vaj
  • pici só(ettől nem viszi el az ízét mérhetetlenül édessé, inkább egy kicsit pikáns hatást ad)
A díszítéshez ételfestéket és jégcukrot használtam. Miután kihűlt, megkentem a töltelékkel és összetapasztottam. Érdemes kivárni azt a pihenési időt, amit előírnak, hogy jól összeérjenek az ízek. Ma megkóstoltam, és fantasztikus ízélményben lehetett részem. Komolyan mondom, ízre jobb lett, mint amit először ettem! Lehet most az is segített, hogy nem akartam meghalni a stressztől, hogy jól sikerüljön, hiszen ezt csak magamnak sütöttem. Nem is sütök másnak ilyen finomat! Na, jól van... talán ha szépen kérnek, csak akkor :)  Tényleg tudom én is ajánlani, ahogyan a video címe is írja: Merjetek macaront sütni! :)

Mindent kiszámolva csak amennyit elhasználtam a hozzávalókból, az került kb.: 1460Ft-ba, ebből a mennyiségből nekem 15db macaron készült.( A videoban nekik 36db-ot sikerült sütniük ebből a mennyiségből, bár igaz az enyémek kicsit nagyobbak lettek.) Tehát 1 macaron ára kb.: 97Ft-ra jön ki.


 
Akár ajándékötletnek is jó lehet, egy szép szalaggal átkötve, kis díszdobozban igazán fincsi meglepetésnek minősül.

Tovább

Egy sűrű hétvége receptje




Hadd kezdjem a hétvégi mesémet a péntekkel... Szóval, pénteken munka után egyik kedves barátnőm, Niki (akinek sütöttem a Zúzmara tortát) elhívott hozzájuk, hogy nyírjam meg kedves családja egy részét (képek majd a bejegyzés végén...). Mire odaértem hozzájuk, már nagyon éhes voltam, és megkínáltak melegszendviccsel, ami nagyon inspiráló volt számomra! Mert ez a szendvics tejföllel, szalonnával volt megsütve. Korgó gyomromnak nagyon jól esett, de eszembe juttatott egy fantasztikusan finom zöldséges-baconos lepényt. És mivel nem tudtam minden fejet befejezni, igazából Niki maradt csak ki, ezért gondoltam, hogy másnap, szombaton is elugrom hozzájuk.
Tehát a szombat: Szintén munka után loholtam át hozzájuk, de elég korán, már 2-re odaértem, úgyhogy együtt sütöttünk! :)

Tészta:
  • 30dkg liszt
  • 20dkg vaj
  • 1tk só
  • Pici víz/tejföl
Míg Niki szeletelte a friss zöldségeket, addig összegyúrtam a tésztát, és belenyomkodtam a pite formába.
Töltelék:
  • 1Nagy pohár tejföl
  • 2db tojás
  • 1db cukkini
  • 3-4db paradicsom
  • 40dkg-os konzerv csiperke gomba
  • 20dkg húsos szalonna
  • 1szelet csirkemell
  • zöld erős paprika
  • bors
  • majoranna
  • őrölt kömény
A tojásokat felvertem, hozzáöntöttem a tejfölt, fűszereket hozzákevertem, és minden mást felkockázva belekevertem. Pite formába kanalaztuk, és 180°C-on sütöttük. A sütési időben nem vagyok biztos, kb. 40 perc alatt sült meg. A lényeg, hogy a tejfölös szósz ne folyjon, és a hús is átsüljön. 

Amíg sült mi körmöztünk(hiszen Niki műkörmös), és éhes férjének Palinak szóltunk, hogy kapcsolja le a sütőt. A képeket is Neki köszönhetem, mert már nem bírta kivárni míg végeztünk. :)

Péntek este fél 11re értem haza, szombaton sikerült kicsit korábban 9:30ra. TELJESEN MEGÉRTE! :'D

1. Pali a vágás után :)

 2. Niki selfie, vágás után :)

3.  A már megkezdett lepény

4. Zöldséges feltét közelről :)
 5.  Hmmm... egy szeletnyi élvezet :)
 6.  Grrr... vagány szegecses körmöm, a szegecses táskámon  :)

Tovább

Kedvenc kalácsom

Nagyjából egy éve kezdtem el sütni (most már heti rendszerességgel) mindenféle péksütit, tortát, esetleg kenyeret, de amit a legsűrűbben sütök az a FOSZLÓS KALÁCS, a recept Limarától van.
Először nagyon féltem a kelt tésztáktól, nem akart megkelni a semmiért sem az a nyavalyás, sajnos volt egy-két félresikeredett próbálkozásom mire megtaláltam ezt az oldalt, de ma már megy mint a karikacsapás!
Ezt szoktam minden jóval felturbózni, néha mákkal, kakaóval, dióval, amivel jólesik. És persze amivel rendelik (férj, anyu, apu, rokonsááág... )

 

Persze érdemes kivárni míg kihűl egy kicsit, de tudjátok van, aki FORRÓN szereti :) finom meleg kakaóval!
Tovább
12
»

All about redkatie

blogavatar

Ezen az oldalon fenn áll annak a veszélye, hogy kreativitás illetve pozitív gondolkodás fertőz! Itt minden DIY és nem azért, mert olcsó, hanem mert LEHETSÉGES! HACK THE LIFE PEOPLE!

Legfrissebb bejegyzések